Foto: osebni arhiv Mihe Pirša
Le nekaj dobrih kilometrov iz Ptuja, v okolici Poljčan, čaka vse ljubitelje alpak neverjetna in nevsakdanja izkušnja. Svoj dan lahko preživite v družbi prisrčnih živali na pravem ranču alpak.

Alpaka Ranč Slovenija, ki se nahaja le slabe pol ure vožnje iz Ptuja, ponuja nekaj čisto posebnega in nevsakdanjega. Na ranču lahko namreč preživite nekaj ur v družbi alpak.

Pogovarjali smo se z Miho Piršem, ki je v neposredni bližini Poljčan, natančneje v Lušečki vasi, odprl raj za ljubitelje alpak.

Foto: osebni arhiv Mihe Pirša

Od hobija do pravega ranča

Miha je sicer star 27 let in prihaja iz Poljčan, po poklicu je zdravstveni tehnik in kot pravi, ima živali in naravo že od nekdaj rad, zaradi česar se je odločil za nakup alpak.

»Že od nekdaj so mi alpake zelo ljubke živali in vedno sem sanjal, da bi jih imel doma. Tako sem enkrat obiskal Alpaka Expo sejem v Gradcu, kjer sem se dokončno odločil za nakup,« pravi Pirš.

Miha Pirš ima sedaj alpake že tretje leto. »Vendar najprej nisem imel plana, da bi vse skupaj 'naredil' kot turizem na kmetiji. Najprej je bil le hobi, kasneje pa sem se zaradi velikega zanimanja odločil, da vključim tudi turistično dejavnost,« razloži Pirš.

Izkušnja z alpakami sestavljena iz treh delov

Ogledi na ranču alpak v Poljčanah trajajo od ure in pol, do dveh ur, seveda po predhodni najavi v individualnih skupinah, organizirajo pa tudi razne dogodke ali 'teambuildinge'. 

Ogled je sestavljen iz treh delov, v prvem delu obiskovalci na kratko spoznajo živali, si jih ogledajo, hranijo in božajo, v drugem delu sledi delavnica izdelave polstenega mila iz alpakine volne, ki si ga obiskovalci lahko odnesejo domov, tretji del pa zajema pogostitev z lokalnimi dobrotami.

»Med samim ogledom pa je veliko možnosti za fotografiranje in tako bo vsak s sabo odnesel karseda največ lepih spominov,« dodaja Miha Pirš.

Sicer pa imajo zraven alpak na ranču še štiri navihane himalajske pritlikave koze, letos pa pričakujejo tudi mladiče alpak.

Alpake se odlično razumejo tudi z otroki

Preden se odpravite na to nenavadno dogodivščino, je pametno vedeti, da so alpake zelo prijazna in nežna bitja in se dobro razumejo tudi z otroki. Za razliko od lam alpake ne pljuvajo.

Rade imajo, če jih božamo po vratu ali hrbtu. Ne marajo pa, da se jih ljudje dotikajo po glavi in pri zadnjem delu hrbta pri repu - takrat rade brcnejo.

Vsekakor nepozabna dogodivščina.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice