Slika je simbolična (foto: Žan Osim).
Na Zavodu za turizem Maribor pričakujejo, da bi letos lahko presegli mejnik 500 tisoč nočitev.

Na vrhuncu poletne turistične sezone smo preverili, kako so na mariborskem zavodu za turizem zadovoljni z letošnjim obiskom.

Kot pravijo, so s turistično sezono zadovoljni, saj so presegli število nočitev iz rekordnega predkoronskega leta 2019. 

»S turističnimi rezultati smo zelo zadovoljni,« so povedali: »Saj beležimo v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani 33-odstotno oziroma 42-odstotno rast nočitev in turističnih prihodov

V primerjavi z letom 2019 je rast nočitev in turističnih prihodov 13 odstotkov. 

A turistični vrhunec še prihaja. Kmalu se namreč začenja Olimpijski festival evropske mladine. Od 23. do 29. julija bo Maribor gostil 3600 mladih športnikov. 

Največ Hrvatov, Nemcev in Srbov

Od kod prihajajo turisti? V prvi polovici leta so v štajerski prestolnici prevladovali turisti iz tujine. 

Razmerje med domačimi in tujimi nočitvami je bilo 10:90. Med tujimi turisti so največ nočitev ustvarili Hrvati, Nemci in Srbi

Na Zavodu za turizem Maribor pojasnjujejo, da je bila povprečna doba bivanja 2,4 dni. 

Olimpijski festival evropske mladine vrhunec letošnjega poletja 

Po predvsem kulturno obarvanem uvodu v glavno turistično sezono, ko so se zvrstili Festival Borštnikovo srečanje, Festival Lent, Evropsko prvenstvo mažoretk, na Zavodu za turizem Maribor pravijo, da sedaj prehajamo v vrhunec poletja, ki bo v znamenju Olimpijskega festivala evropske mladine. 

»Konec julija tako v mestu pričakujemo preko 5000 športnikov in spremljevalnega osebja, kar pomeni, da bo mesto polno in bodo številke julijskih nočitev okoli 60.000 in več,« razlagajo. 

Ob tem dodajajo, da v kolikor se bo trend rasti v destinaciji Maribor - ki je letos po izboru mednarodne platforme European Best Destinations tretja najboljša evropska destinacija in prva evropska kulinarična destinacija - nadaljeval, bi že letos lahko presegli mejnik 500.000 nočitev.

Komentarji (1)

An (ni preverjeno)

Pa ja in nedokončan Len in pol luknjasti izkopanih ulic.

Starejše novice