Vir: UKC Maribor
Univerzitetni klinični center Maribor je predstavil novi montažni objekt otroške in mladostniške psihiatrije.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes predstavili montažni objekt otroške in mladostniške psihiatrije. Ta je pred štirinajstimi dnevi začel z delovanjem na zahodni strani Klinike za pediatrijo. 

»Gre za sodobne, montažne, kakovostno opremljene kontejnerje, sestavljive v celoto z možnostjo ogrevanja, hlajenja, napeljave vode, elektrike in vseh preostalih potrebnih priključkov,« so pojasnili v mariborskem kliničnem centru. 

Novi prostori zajemajo približno 200 kvadratnih metrov in so namenjeni štirim pedopsihiatričnim ambulantam in trem psihološkim ambulantam, vključno s čakalnico in sestrsko sobo. 

Zaposleni v enoti so novih prostorov veseli in poudarjajo, da bodo ti pozitivno prispevali h kvaliteti dela in oskrbi pacientov.

Novi prostori le deloma rešujejo problematiko

»Na žalost je to samo del problematike pedopsihiatrične dejavnosti,« je povedala Nataša Marčun Varda, strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor: »Rešili smo ambulantni del, ravno tako velik je hospitalni del, ker teh bolnikov je veliko.« 

»Klinika za pediatrijo skrbi za otroke iz celotne severozahodne regije in mogoče še širše,« je dodal predstojnik Klinike za pediatrijo Jernej Dolinšek in dodal, da na območju pedopsihiatrije opažajo velik porast bolnih otrok. 

»Mislim, da bodo pedopsihiatri in psihologi veseli, da imajo te prostore in da bodo veseli tudi starši in otroci, ki bodo tja prihajali,« je še povedal. Hkrati se boji, da ta montažni objekt v nekaj letih ne bo več dovolj, ravno zaradi naraščajočega števila pacientov. 

Na nove prostore čakali dve leti

»Na ta dogodek smo čakali že dolgo, saj je bila potreba po dodatnih prostorih prisotna že leta,« je povedala Hojka Gregorič Kumperščak, vodja Enote za otroško in mladostniško psihiatrijo Klinike za pediatrijo. 

»Leta 2020 smo opazovali strm porast duševnih motenj in stisk otrok in mladostnikov,« razlaga: »Marca leta 2021 smo tako v Sloveniji kot drugod bili priča 40 odstotnemu povečanju napotitev v bolnišnice za otroke in mladostnike.« 

Takrat so bolniki ležali tudi na zasilnih posteljah na hodnikih, bolniki so bili na čakalnih listih, zmanjšala se je povprečna ležalna doba za otroke in mladostnike na pet dni. »V petih dnevih ne moremo doseči pri otrocih in mladostnikih z duševno motnjo praktično nobenega izboljšanja,« pravi Gregorič Kumperščak

»Ta montažni prizidek je pravzaprav prvi objekt v Sloveniji, ki je bil zidan prav z namenom otroške in mladostniške psihiatrije,« je dodala.

Kot pravi, so novi prostori izredno kvalitetni, nadstandardni, z zvočno izolacijo, prav tako se je po dveh tednih v njih vzpostavila pozitivna atmosfera dela. 

Starejše novice