Slika je simbolična.
Starejše pogosto obiščejo ponudniki 'čudežnih' zdravil in drugih izdelkov. Ponovno se je pojavila prevara s prehranskimi dopolnili. Podjetje, ki je že pred časom razburjalo javnost, jih prodaja za vrtoglavih 830 evrov.

Leta 2020 je Večer opozoril na primer 81-letne upokojenke, ki ji je akviziterka na domu za 830 evrov prodala prehransko dopolnilo.

Kot so takrat zapisali, je upokojenko v tako drag nakup pregovorila s tem, da ji je »analizirala« slino, kri, urin, in na podlagi  teh »analiz« ocenila, da nujno potrebuje prehranska dopolnila, da se izogne resnim boleznim.

Povedala ji je, da so ji štete ure do težkih zapletov, vključno z rakom. 

»Ob tem ji je zabičala, naj 'ta mladim' nič ne pove, kaj je kupila,« so ob tem še zapisali pri Večeru. 

Upokojenka je prehranska dopolnila kupila od podjetja Vitalius iz Selnice ob Dravi. Po članku se je vsul plaz podobnih primerov. Nekateri so želeli izdelek vrniti, a jim ni uspelo, drugi so se zaradi neplačila znašli celo na sodišču. 

Prevaranti spet na pohodu

A, kot kaže, podjetje s podobnimi praksami nadaljuje. 

Na Facebooku je uporabnica tega družbenega omrežja opozorila na sporno delovanje podjetja Vitalius. Tokrat za vrtoglavih 830 evrov starejšim prodajo paket prehranskih dopolnil, ki pa vsebuje poškodovane ali odprte etikete. 

Ko želijo te pakete starejši vrniti nazaj, pa jih podjetje ne sprejme, ravno z izgovorom, da je vsebina poškodovana. 

»Ko vrneš paket, ker pač so 'nasrali' nekoga od tvojih staršev, pa tisoč in en izgovor, da moraš odprte pakete plačati. Vse etikete so bile poškodovane, razen ene. Z njihove strani ... Sedaj pa se grejo nekaj,« je jezno zapisala. 

Ob tem poziva ostale, da obvestijo svoje mame, očete, dedke in babice, naj ne nasedajo na takšne nakupe in že po telefonu zavrnejo vsak obisk ter ne spustijo v stanovanje nikogar, ki kaj prodaja.

Za odziv smo se obrnili tudi na podjetje Vitalius. Na njihov odgovor še čakamo. 

Starejši žrtve različnih akviziterjev, ki jim želijo vsiliti nepotreben nakup

Zveza potrošnikov Slovenije je že pred časom opozorila na zlorabe starejših zaradi zavajajočih ponudnikov različnih storitev in nakupov.

Kot so zapisali, akviziterji ciljajo predvsem na posebej ranljive skupine, kot so zelo stari, psihofizično krhki in celo dementni posamezniki.

Zelo pogost primer prevar so razne sklenitve zavarovanj, starejšim po telefonu pogosto vsilijo naročnino za časopis ali revijo, ali pa pridejo na dom predstaviti 'čudežna zdravila' proti bolečinam vseh vrst.

Med pogostimi primeri zlorab je tudi merjenje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, drugih parametrov zdravja, prodaja vseh mogočih prehranskih dopolnil, mazil, zdravilnih kamnov, različnih stimulatorjev, sicer pa vse mogoče pripomočke za dom, tudi kmečke pridelke, kot je na prime kruh. 

»Seznama ni mogoče zaključiti, ker se pojavljajo nove in nove ponudbe, ljudje pa nasedajo,« so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Dodajajo, da so starejšim telefonu ponujali celo brezplačno cepljenje na domu in protikoronske izdelke.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice