Foto: Društvo za oživitev gradu Borl
V Cirkulanah bodo ponovno počastili dan svoje zavetnice, svete Barbare.

Barbarno je tradicionalna prireditev, ki se vsako leto odvija v Cirkulanah ob godu farne zavetnice svete Barbare. 

Sveta Barbara je bila krščanska devica in mučenka, ki je umrla v tretjem stoletju. Njena zgodba pripoveduje, da jo je oče zaprl v stolp, da bi jo obvaroval pred zunanjim svetom. Ko je oče odkril, da je Barbara sprejela krščanstvo, jo je hotel ubiti, a je bila rešena s čudežem. 

Kasneje je bila vendarle ujeta in mučena zaradi svoje vere, dokler je ni oče sam obglavil. Zato je sveta Barbara zavetnica rudarjev, topničarjev, gradbenikov in vseh, ki delajo s strelivom ali eksplozivi.

Barbarno v Cirkulanah je priložnost, da se spomnimo svetnice in se zahvalimo za njeno priprošnjo. Prireditev obsega sveto mašo v cerkvi sv. Barbare, ki je bila zgrajena v 15. stoletju in je ena najlepših cerkva v Halozah. Cerkev ima bogato umetniško opremo, med katero izstopajo freske Johanna Lederwascha in Franca Horvata.

Barbarno je torej dogodek, ki združuje versko, kulturno in naravno dediščino tega kraja. Je praznik, ki slavi življenje, vero in ustvarjalnost ljudi, ki so tu živeli in živijo. Je tudi priložnost, da spoznamo lepote in zanimivosti Haloz, ki so še vedno skrite marsikateremu popotniku.

Čas za sejem!

Poleg vsega, pa je to dan, ko Cirkulane zaživijo še skozi sejem.

Tudi letos bosta s kočijo in v spremstvu častne garde v Cirkulane prispela borlska grof in grofica Sauer, ki se bosta udeležila pozne svete maše. 

Na trgu pred cerkvijo bo semanji dan, kjer bosta nagovorila potomce svojih nekdanjih podanikov, sprejela gornino od vinskega pridelka in druge dajatve ter sprejela plemenite goste. Na stojnicah bo na voljo pestra ponudba prazničnih izdelkov in dobrot. 

Dogajanje bodo obogatili tudi s kulturnim programom, animacijo za otroke, brezplačno vožnjo s kočijo in še kaj.

Od 8.00 do 12.00 bo sejem, ob 8.00 tudi rana sveta maša. Ob 9.30 v Cirkulane prideta Sauerja z Borla, med 10.00 in 11.00 se boste lahko brezplačno peljali s kočijo, sledila bo tudi animacija za otroke.

Med 11.00 in 12.00 se bo grofovski par sprehodil med stojnicami, sledil bo kulturni program. 

Starejše novice