Slika je simbolična.
Nosečnost in porod sta za mnoge najlepši trenutek življenja. A ženske že več kot dve leti rojevajo v primežu epidemije. Primanjkuje pa tudi anesteziologov, ki bi lajšali bolečine.

Številne porodnice se odločajo za lajšanje bolečin z epiduralno analgezijo. Gre za postopek, ko anesteziolog porodnici vstavi tanek kateter. Tega namesti ob hrbtenjači, skozenj pa vbrizgava anestetik.

Anestetik začasno omrtviči živčevje in zaduši bolečino, ki jo ženske doživljanju ob popadkih in samem porodu. 

Kot rečeno, pa mora biti pri epiduralni analgeziji prisoten anesteziolog, ki ima nujno potrebno znanje iz tega področja. 

Ptujski anesteziologi na covidnem oddelku 

V ptujski porodnišnici za Ptujinfo odgovarjajo, da so imeli v letu 2021 težave z uporabo epiduralne anestezije.

Anesteziologi, ki morajo biti ob takem porodu prisotni, so opravljali delo na covidnem oddelku intenzivne nege. 

Damijana Bosilj, predstojnica porodnega oddelka na Ptuju, dodaja, da so kljub tej prepreki našli učinkovito alternativo za lajšanje porodnih bolečin. 

Gre za ultivo, Bosilj pa pove, da imajo s to alternativo porodnice in osebje dobre izkušnje. Doda, da ultivo izvajajo vsak dan, ob vsaki uri. 

Pa veste, kaj to je?

Gre za analgetik, ki si ga porodnica odmerja sama. Pri tem prevelik odmerek ni možen, četudi bi porodnica gumb za odmerjanje stiskala nenehno - analgetik steče le na določen čas. 

Sodelujejo z anesteziološko službo, epiduralna je možna

Predstojnica porodnega oddelka pojasnjuje, da o možnih rešitvah intenzivno razmišljajo v sodelovanju z vodstvom anesteziološke službe in vodstvom bolnišnice. 

»Zaenkrat delamo individualno, ob primerih porodnic, ki izrazijo željo po epiduralni analgeziji ali ugotovimo tekom poroda potrebo, po tem se posvetujemo o zmogljivosti anesteziološke službe tisti trenutek,« še pove ginekologinja in porodničarka. 

Kaj pa partner ali drugi obiski? 

Damijano Bosilj smo povprašali tudi o tem, ali so partnerji pri porodu dovoljeni in ali lahko širša družina obišče porodnice. 

Partnerji ali drug spremljevalec pri porodu so dovoljeni in tudi zaželeni, pove Bosilj. Za prisotnost pri porodu je nujen pogoj PCT, zaželen pa je hitri test na koronavirus. 

Za zdaj pa obiski v porodnišnici niso dovoljeni. Te dovolijo le v primeru podaljšanega bivanja v porodnišnici zaradi mame ali otroka ali v primeru posebnih stanj. O tem sicer odloča vodstvo oddelka sproti po predhodnem dogovoru. 

Decembra vnos bolezni preko partnerja

Menijo, da je tako pravilo glede obiskov najbolj varno, saj so decembra zaznali vnos bolezni na oddelek preko partnerja. 

Situacija se je sicer končala srečno, saj ni prišlo do prenosa na druge novorojence, mame ali zaposlene. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice