Od leve proti desni: Aleksander Voda, Andrej Čuš in Sergeja Puppis Freebairn.
Letošnje leto bo pomembno tako na lokalnem kot na državnem nivoju. Pa se bo za katerega od stolčkov boril tudi Ptujčan Andrej Čuš?

Andrej Čuš, sicer državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj, je sklical novinarje in novinarke, ob boku pa sta se mu pridružila Sergeja Puppis Freebairn in Aleksander Voda, oba iz svetniške skupine Liste Andreja Čuša.

Smo se zbrali, da bi napovedali kandidaturo? 

Pogled v projekte, ki se vlečejo že dolgo

Čuš je dejal, da je vesel, da se je v zadnjih letih na Ptuju zbralo veliko državnih sredstev, pri tem pa je izpostavil veliko in za Ptuj pomembno investicijo v ptujski dom upokojencev, enoto Žabjak

Ponosen je tudi na začetke gradnje urgentnega centra. »Spomnite se, devet ali deset let nazaj, ko sem postal poslanec državnega zbora, smo s tem malo začeli in številne birokratske prepreke, politična volja, noži v hrbet, nejevolja, neenotnost, ampak hvala Bogu, da se tudi to začenja in premika naprej,« je dodal zadovoljen. 

Čuš pa je vesel tudi drugih infrastrukturnih projektov, kot je most čez Grajeno, sanacija Slovenskogoriške ceste, napredek na področju ptujske obvoznice

Projekt ptujske urgence pa je izpostavil tudi Aleksander Voda. Bitko, ki je trajala deset let, je mesto zdaj dobilo. Bolnišnica je deset let nazaj sredstva za urgentni center izgubila, pri tem pa je Voda izpostavil, da se je obrnil na Čuša.

Takrat je preko odbora za zdravstvo dosegel, da je vlada urgentni center ponovno uvrstila v shemo, kar je osnova za pridobitev sredstev.

Pri tem je Voda dejal, da se bo urgentni center gradil le v pritličju. Želi si, da se ta del nadgradi. 

Voda: Daje se prioriteta projektom, ki niso nujni

Voda pa doda še, da občina trenutno prioritetno obravnava projekte, ki niso nujni. Povedal je, da bi bile nujne predvsem nekatere avtobusne postaje, na primer postajališče pod gradom in pri ptujskem šolskem centru. 

Puppis Freebairn: »Če bi danes deževalo, potem bi videli, da so tukaj cele poplave«

Sergeja Puppis Freebairn je izpostavila slabosti cestne infrastrukture na Ptuju. Zbrali smo se pred Osnovno šolo Mladika, na kateri trenutno aktivno tečejo obnovitvena dela.

A okoli šole Mladika še zmeraj teče cesta, ki je luknjasta, je opozarila. 

»Sem dala tako na svetniške pobude kot predlog k proračunu, tudi na seji mestnega sveta sem večkrat opozorila na to, da proračun ni uravnotežen, kot je bilo rečeno in da dejansko v tem mandatu Četrtna skupnost Jezero ni dobila nobenih sredstev za obnovo občinskih cest,« meni svetnica. 

Ne gre pa mimo ptujske obvoznice, projekta, ki še zmeraj ni dorečen. Povedal je, da je civilna iniciativa za ptujsko obvoznico pregledala nov načrt za obnovo Ormoške ceste

Ugotovili so, da so bile pripombe civilne iniciative upoštevane, a svetnica, ki je obenem del civilne inicative, je dodala, da so občinske službe neodzivne. 

»Mi pričakujemo, da se bodo vključili v ta projekt, ne glede na to, da je to v bistvu državni projekt in da se bodo zadeve odvijale v sodelovanju občina - četrtna skupnost - krajani,« je jasna Puppis Freebairn. Meni, da mora občina projekt zdaj razgrniti, pogledati bi ga morali še občani in tudi dodati kakšne manjše pripombe. 

Povprečni letni dnevni promet 16 tisoč vozil

Puppis Freebairn je izpostavila, da je povprečni letni dnevni promet na območju Ormoške ceste 16 tisoč vozil. To pomeni, da se toliko vozil po Ormoški cesti zapelje dnevno. 

Po njenih besedah to Ormoško cesto uvršča v sam državni vrh. »Zato si mi, krajani, zaslužimo obvoznico,« je dodala. 

Prizadevali so si, da bi se ves tovorni promet preselil na podravsko avtocesto, ampak je državni dogovor tak, da to ni možno. Nekateri tovornjaki lahko zato še zmeraj vozijo po Ormoški cesti. 

Svetnica je povedala, da trenutno poteka izbira primerne trase ptujske obvoznice, a pri tem pogreša sodelovanje ptujske občine in širše lokalne skupnosti. 

»To je cesta, ki bo zgrajena za naslednjih petdeset do sto let,« je argumentirala.

Želi si, da bi imeli širšo, javno razpravo o tem, kaj si Ptujčani in Ptujčanke želijo v navezavi na obvoznico. »Treba je rešiti celotno problematiko prometa na Ptuju,« je jasna. 

Pri tem pa je Puppis Freebairn še enkrat pozvala občino, svetnike, da se odstopi od dogovora, ki ga je podpisal Miran Senčar, nekdanji župan. 

Je Andrej Čuš napovedal kandidaturo? 

Ob tem je Andrej Čuš povedal, da bo zagotovo kandidiral na volitvah v državni zbor. 

Razkril pa je tudi, da imajo na Listi Andreja Čuša več kandidatov, ki bi lahko kandidirali za svetnike in tudi za funkcijo župana ali županje. 

Je Čuš zadovoljen z dosedanjim delovanjem mestne oblasti? »Na začetku smo, seveda, imeli velika pričakovanja in smo podprli in še danes podpiramo vse dobre ideje in predloge županje,« je dela, a nadaljeval, da je mestni svet aktiven, strasti v mestnem svetu pa so se pomirile. 

»Tudi jaz včasih rečem, da so se pa preveč umirile,« je nadaljeval Čuš. 

Pri tem pa je podal tudi odgovor na vprašanje glede sej v ptujskem mestnem svetu. Te so velikokrat precej hitre, je povedal, veliko točk se obdela v kratkem času, debate so redke. 

»Saj večinoma se pogovarjamo samo o spremembi odlokov o ustanovitvi javnih zavodov, prodaji nepremičnin,« je dejal Čuš in dodal, da se o ključnih temah ne pogovarjajo. Pri tem izpostavi ptujsko obvoznico, stanje kulture na Ptuju, Ranco, turizem

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice