Dom upokojencev Ptuj je največji dom upokojencev v Sloveniji, saj šteje kar 700 postelj in pet enot. Preverili smo, kako so se in se še vedno spopadajo z okužbami covid-19.

Ptujski dom upokojencev je sestavljen iz petih enot. Tako 700 postelj štejejo skupaj enote Ptuj, Muretinci, Kidričevo, Juršinci in Koper. 

V prvem valu se je dom z epidemijo soočal izjemno dobro, saj niso zabeležili niti ene okužbe. Okužbam pa se niso izognili v drugem valu, ko se je 16. oktobra 2020 v ptujski enoti doma pojavila prva okužba. 

»Kljub vsem pripravam in rigoroznim zaščitnim ukrepom je bil vdor koronavirusa neizogibno pričakovan,« doda direktorica Vesna Šiplič Horvat.

Po prvi okuženi stanovalki se je pripravila rdeča cona

Po navodilih ministrstva za zdravje so prvo okuženo stanovalko za tri dni umaknili v negovalno covid bolnišnico in obenem takoj, po točnem protokolu, pripravili rdečo cono v prostorih centra za rehabilitacijo. 

Dom je imel že v času prvega vala pripravljene celovite ukrepe za spopadanje in obvladovanje z epidemijo, a med prvim valom virus ni uspel vdreti med ptujske starostnike. 

Oktobra, ko se je okužila prva stanovalka, so še isti dan vzeli brise vsem stanovalcem, začasno omejili obiske, omejili vsa druženja, izvedli dodatna razkuževanja prostorov z zamegljevanjem. 

Vodstvo doma je bilo prav tako ves čas na vezi z vodjo regijske ekipe za območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Maribor Boženo Kotnik Kevorkijan in področnim epidemiologom. 

Vzpostavitev rdeče in sive cone, izobraževanje zaposlenih

Krizni načrt za vzpostavitev sive in rdeče cone je bil pri vdoru virusa v dom že izdelan. Prav tako so dobavili zadostno količino osebne varovalne opreme ter izobrazili zaposlene o pravilni uporabi te opreme. 

Dom je vzpostavil tudi 24-urno zdravstveno negovalno službo z diplomirano medicinsko sestro, stanovalci pa so bili dnevno pregledani s strani zdravnika iz Zdravstvenega doma Ptuj. 

Ključno je bilo tudi oskrbovanje vseh enot z zadostnimi količinami kisika, kupili pa so tudi napravo za čiščenje in filtriranje zraka, ki so jo namestili v rdečo cono. 

Brez rednih testiranj zaposlenih ni šlo, redno so na koronavirus testirali tudi stanovalce vseh enot. 

V času koronakrize so v ptujskem domu upokojencev zaposlili tudi nekaj novega kadra, predvsem v zdravstveni negi in oskrbi. 

V rdeči coni ptujskega doma tudi delovna terapevtka in animatorka

Za stanovalce v rdečih conah skrbi zdravstveno negovalno osebje, ki je cel čas tudi v osebni varovalni opremi. 

Ves čas je na voljo tudi diplomirana medicinska sestra, prav tako je zagotovljena vsakodnevna prisotnost zdravnika iz Zdravstvenega doma Ptuj. 

V Domu upokojencev Ptuj želijo stanovalcem bivanje v rdeči coni čim bolj olajšati, zato sta na voljo tudi delovna terapevtka in animatorka, zagotovljene pa so jim tudi vse storitve, ki pa jih je sicer v varovalni opremi nekoliko težje izvajati. 

Interes za cepljenje je s strani zaposlenih in stanovalcev vedno večji

V domu je bilo do danes cepljenih 293 stanovalcev in 79 zaposlenih. Odstotek cepljenih zaposlenih je tako v domu preko 50-odstoten. 

»Veliko zaposlenih in stanovalcev, ki so preboleli koronavirus bi se želelo cepiti, vendar morajo glede na trenutne smernice na cepivo še počakati,« doda direktorica doma.

V domu predvidevajo, da bodo ti zaposleni in stanovalci cepljeni v obdobju šest mesecev po preboleli okužbi. 

Konec januarja bo tako kar 98-odstotkov stanovalcev imunih na koronavirus zaradi cepljenosti ali po prebolelem koronavirusu, ocenjujejo v domu.

Šiplič Horvat doda, da visoka precepljenost ali prebolevnost pomeni, da je ob nameščanju novih stanovalcev zanje nevarnost za okužbo izjemno zmanjšana. 

V domu zato že sprejemajo nove stanovalce in obenem sporočajo, da bo dom relativno varen in ne bo predstavljal visokega tveganja za morebitno okužbo. 

V ptujskem domu zabeležili manj smrti v primerjavi z drugimi domovi

V Domu upokojencev Ptuj so, glede na število zasedenih postelj, zabeležili 10,9-odstotka umrlih. To, po besedah direktorice, ptujski dom uvršča v spodnji del lestvice v primerjavi z drugimi domovi. 

Trenutno je v rdeči coni na Ptuju devet stanovalcev, v rdeči coni v Kopru pa 16 stanovalcev. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice