Slika je simbolična.
V Murski Soboti se te dni začenja 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Sodeluje kar 105 balonarskih ekip, med njimi trije Slovenci, od tega tudi en Pomurec.

Kot nam je pojasnil organizator prvenstva, bi moralo biti to prvenstvo izvedeno že pred dvema letoma, a ga takrat zaradi vsem znanih razlogov ni bilo mogoče izvesti. 

Bo pa zdaj, po dveh letih, prvenstvo še toliko bolj odmevno in v večji obliki. Obljubljajo pravi 'fantastičen panoramski event'

Tekmovalo bo 105 ekip iz kar 32 držav

Da se obeta pravi balonarski spektakel, nakazuje tudi dejstvo, da bo na prvenstvu sodelovalo kar 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav.

Pripravili pa so tudi posebne 'fiesta' balone različnih barv in oblik. 

»Na tekmovanju sodeluje 105 balonarskih ekip iz 32 različnih držav. Poleg organizacije svetovnega prvenstva pa smo organizirali še tako imenovano 'fiesto', kjer bo letelo 16 balonov, od tega šest posebnih oblik balonov, med njimi tudi veliko srce, jabolko in še kaj podobnega,« je napovedal Matjaž Pavlinjek, predsednik Roto Balon kluba in generalni direktor organizacije prvenstva. 

Med tekmovalci tudi tri slovenske ekipe, med njimi en Pomurec

Na prvenstvu bodo sicer poleg vseh tujih tekmovalcev sodelovale tudi tri slovenske balonarske ekipe, med katerimi je tudi Pomurec Dejan Buzeti.

Ta nam v pogovoru zaupa, da se prvenstva že zelo veseli, saj je bila udeležba na tovrstnem prvenstvu njegova dolgoletna želja. 

»To je bila moja velika želja že kar nekaj časa, gre za eno največjih tekem na svetu, svetovno prvenstvo. In želja se mi je zdaj, z dobrimi nastopi na evropskih tekmah, tudi uresničila, tako da se zelo veselim,« zadovoljno pravi Buzeti. 

Svetovna konkurenca je močna, Pomurec cilja na uvrstitev vsaj okrog 50. mesta

Glede na to, da gre za prvenstvo velikih razsežnosti, s kar 105 tekmovalnimi ekipami, bo konkurenca za tekmovalce zelo močna. Na prvenstvu bodo med drugim tudi odmevna imena in aktualni svetovni prvaki

Kljub temu pa v pomurskem balonarskem klubu upajo na čim boljšo uvrstitev slovenskih ekip. 

»Je pa res, da je na prvenstvu takšne razsežnosti zelo velika konkurenca, zato bomo zadovoljni tudi, če bodo naši balonarji uvrščeni med prvih 30 tekmovalcev,« dodaja organizator prvenstva. 

Kaj pa od tekmovanja pričakuje edini pomurski tekmovalec?

»Pričakujem čim boljšo uvrstitev, svetovna konkurenca je zelo močna, upam, da se uvrstim vsaj nekje okrog 50. mesta,« skromno napoveduje Buzeti. 

Časa za treniranje ni bilo veliko

Naši balonarji se sicer, za razliko od tujih tekmovalcev, treningom ne posvečajo v tolikšni meri kot profesionalni balonarji, ki jim je to edina služba.

Večina jih opravlja popolnoma druge službe, tu je potem še družina in ostale obveznosti, a kljub temu treningov ni bilo tako veliko, so v dobri formi in upajo na najboljše. 

»Treningov je bilo bolj malo. Sicer smo hodili na Hrvaško za en vikend trenirat, v zadnjih dneh smo tudi tukaj v Pomurju malo leteli, ampak smo kar omejeni s časom. Služba, majhni otroci, zdaj nam je zagodlo še slabo vreme,« je jasen Buzeti. 

Kot pa dodaja organizator prvenstva, je že uvrstitev treh slovenskih ekip na tovrstno prvenstvo velik dosežek in dokaz, da so naši tekmovalci, kljub manjšemu številu treningov, odlični balonarji.

Organizacija tovrstnega prvenstva velik dosežek in promocija za Pomurje

Množica pisanih balonov v zraku bo v Pomurje zagotovo privabila številne ljubitelje toplozračnih balonov tako iz Slovenije kot tudi iz tujine, zato je organizacija tovrstnega prvenstva velik dosežek in tudi promocija regije, poudarjajo na Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

»To je velika promocija za našo regijo, tako za turizem kot tudi za balonarstvo in tudi za slovenski šport na splošno,« izpostavlja tudi Buzeti. 

Svetovno prvenstvo bo sicer v Murski Soboti potekalo sedem dni, vsak tekmovalni dan med 18. in 22. septembrom pa načrtujejo dva poleta, enega zjutraj, okoli 7. ure, in drugega popoldne, okoli 16. ure.

Skupno bo na nebu več kot 130 balonov, od tega 105 tekmovalnih balonov, nekaj pa tudi 'fiesta' balonov posebnih oblik in balonov za komercialne polete. Obeta se torej pravi zračni spektakel, zato pomurski balonar vabi vse, da se ga udeležijo. 

»Vabim vse, da nas pridejo pogledat in da navijajo za Slovence, še posebej za domačina,« zaključi Buzeti. 

Celoten program svetovnega prvenstva najdete tukaj

Starejše novice