Slika je simbolična.
Slovenske nogometne sodnice je trener fotografiral med preoblačenjem.

Po poročanju kranjskega portala Trma.si je trener mladih Nogometnega kluba Triglav nogometne sodnice fotografiral med preoblačenjem. 

Do dogodka bi naj prišlo v prostorih manjše tribune v Športnem centru Kranj. V organizaciji Zveze nogometnih sodnikov Slovenije se je tam odvijalo preverjanje sposobnosti slovenskih nogometnih sodnic, ki so se preoblačile v garderobah, poroča Trma.si

»Priznam in obžalujem, sem že zapustil klub. Res sem naredil nekaj fotografij in potem so sodnice razburjeno in upravičeno posredovale. Najprej sem res v afektu skušal skriti telefon, a kasneje sem vse zbrisal.

Ni opravičila za to, a sem se jim opravičil in zdaj sem v stresu, ker ne morem verjeti, kaj sem storil. Obžalujem, rad sem treniral otroke, izgubil sem tudi prihodke, iz kluba sem odšel takoj in klub pri tem nima nič,« je za Trma.si dejal trener. 

Odzvala se je tudi nogometna zveza 

Na Nogometni zvezi Slovenije so zapisali, da dogodek najostreje obsojajo. Na zvezi so sodnicam izrazili podporo in jih napotili na ustrezne institucije, ki so pristojne za obravnavo tovrstnih dejanj. 

Pregon se namreč lahko začne šele na predlog oškodovanca, zato bi morale dogodek prijaviti. 

»Po pogovoru so sodnice izrazile stališče, da ne želijo dodatnega izpostavljanja dogodka kakor tudi njih samih. Zato smo se odločili, da na prošnjo žrtev dogodka, zadevo opustimo z jasnim sporočilom, da upoštevamo njihovo odločitev ob zavedanju, da smo jim na voljo in v pomoč, če si premislijo,« o incidentu pravijo na nogometni zvezi. 

Odzvali so se tudi na Inštitutu 8. marec

Na dejanje trenerja pa so se ostro odzvali tudi na Inštitutu 8. marec. Poudarili so, da je neupravičeno slikovno snemanje, tudi fotografiranje kot snemanje, brez soglasja osebe in pri katerem se občutno poseže v njeno zasebnost kaznivo dejanje. 

»Ob tem opozarjamo, da so bile sodnice na testiranju po delovni dolžnosti, v profesionalnem okolju. Do zlorabe je prišlo v okolju, v katerem bi se morale počutiti varne in sprejete,« poudarjajo na inštitutu. 

Na primer, pa je moč gledati tudi kot na seksizem v športu, dodajajo. Ženske so v športu namreč pogosto objektificirane kot privesek, ki le lepo izgleda, niso pa zmožne dejanskih športnih dosežkov.

Športni prostori morajo biti vključujoči, prostori enakosti, v katerih ni mesta za spolno nadlegovanje in nasilje. 

Starejše novice