Foto: PGD Videm pri Ptuju, Facebook
Za gasilci je napornih nekaj dni. Po rednih intervencijah po neurjih, pa so tudi v prostem času tisti, ki jim najbolj zaupamo - tako so se na Vidmu pojavili ob pravem času na pravem mestu.

Prostovoljno gasilsko društvo Videm pri Ptuju je letos praznovalo stoletnico delovanja. V svojem stoletju so priskočili na pomoč neštetokrat, tudi 19. julij, pa bi se lahko brez pomoči videmskih gasilcev, končal tragično. 

Na ta dan so videmski gasilci zaradi neurja posredovali na kar šestih lokacijah. Po uspešno zaključenih intervencijah so se prostovoljni gasilci utrujeni vračali k družinam. 

Obupana ženska naletela prav na gasilce

V trenutku, ko so se fantje vračali domov, pa je iz avtomobila izstopila ženska, ki je klicala na pomoč

Najmlajša operativna člana, T. Š. in B. F. G., sta stekla do avtomobila, kjer sta naletela na neodzivnega moškega. Iznesla sta ga iz vozila in položila na tla. 

Brez pomisleka sta priskočila na pomoč in začela z oživljanjem - zaradi hitrega odziva mladih gasilcev je imela zgodba srečen razplet. 

Eden izmed gasilcev je stekel v garaže po pomoč, prihiteli so še ostali gasilci in začeli predihavanje z balonom s pomočjo medicinskega kisika in namestitvijo defibrilatorja. Postopke so nadaljevali do prihoda reševalcev. 

V društvu poudarek na prvi pomoči 

Stojan Muršek, namestnik poveljnika gasilcev iz Vidma pri Ptuju, je za Ptujinfo dejal, da v društvu dajejo velik poudarek na prvi pomoči. 

Nedolgo nazaj je tako pet članov uspešno zaključilo tečaj za bolničarja, od tega so kar trije sodelovali pri tokratni pomoči moškemu. 

»Še posebej nas veseli spoznanje, da sta prva na pomoč pristopila naša najmlajša operativna člana (T. Š. in B. F. G.) in pričela s pravilnimi postopki,« je dejal Muršek. 

Pa vi, bi priskočili na pomoč? 

Namestnik poveljnika pa poudarja, da so prav prve minute ključne za preživetje. Tako je izjemnega pomena, da se pri življenjsko ogrožajočih stanjih reagira takoj in zbrano. 

Pa vi, bi priskočili na pomoč? Bi vas bilo strah pomagati? »Edina napaka je, če ne pomagamo, zato se je potrebno odzvati,« je jasen Muršek. 

Poudarja, da je ključno, da najprej poskrbite za svojo in poškodovančevo varnost. Ocenite stanje zavesti, nato sprostite dihalne poti. Če na pomoč priskoči več ljudi, nekdo nemudoma pokliče intervencijsko številko 112, drugi začne z oživljanjem. 

Temeljni postopek oživljanja vključuje 30 stiskov, dva vpiha. 

V veliko pomoč pa je tudi defibrilator, zato je izjemnega pomena, da veste, kje je ta v vašem kraju. 

Bi se radi naučili več? V kratkem bomo videmski gasilci pripravili izobraževanje na temo temeljnih postopkov oživljanja, saj smo po navadi prav svojci tisti, ki smo prvi pri neodzivni osebi. Tako je izjemnega pomena, da prvi pomagamo. 

Tokrat je bilo življenje rešeno zaradi hitrega odziva ženske, ki je klicala na pomoč, in gasilcev, ki so se odzvali zbrano in hitro. Na pomoč! 

Komentarji (3)

Meri (ni preverjeno)

Vsaka čast mladima gasilcema in PGD Videm pri Ptuju ter vsem gasilcem!!!

Pohorčan (ni preverjeno)

Preveč si ga je vdehna?

FORINGAŠ (ni preverjeno)

Po moje fanta ne bi bila nič jezna, če bi objavili njuni imeni...

Starejše novice