Ognjeni zublji so sinoči zajeli priljubljeni Dom na Osankarici. Več kot sto gasilcem je uspelo ohraniti muzej, a planinska koča je v celoti uničena. Pogorišče si je danes ogledal tudi župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar. 

Vse od 20. ure do enih zvečer se je preko sto gasilcev trudilo omejiti in pogasiti ogenj, ki je v večernih urah zajel Dom na Osankarici. 

»Na samem terenu je bilo preko sto gasilcev, 17 vozil je bilo uporabljenih, pa približno 40.000 litrov vode je bilo porabljenih pri samem gašenju,« našteva Branko Hojnik, poveljnik civilne zaščite Slovenska Bistrica. 

Med samim gašenjem je obstajala nevarnost, da se požar razširi na bližnja drevesa in naprej na muzejski del samega objekta, a je gasilcem požar uspelo hitro omejiti in zaščititi muzejski objekt. 

Dom na Osankarici osrednja točka vseh znamenitosti

Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar pravi, da jih je požar šokiral: »Ta požar pomeni res katastrofo na tem delu Pohorja, pomeni pa, seveda, predvsem katastrofo za najemnika tega doma, ki je na nek način pričel zdaj spet obujati ta dom v povezavi z aktivnostmi.« 

Dom na Osankarici je še posebej v zadnjih letih privabljal smučarje, kolesarje in pohodnike, ki so si lahko v okolici samega doma ogledali številne naravne znamenitosti. 

»V bližini se nahajajo naravne znamenitosti, kot je recimo Črno jezero, na drugi strani tudi zgodovinski, kulturni spomeniki, se pravi, v neposredni bližini je bojišče Pohorskega bataljona in tako naprej. Dom je tudi na nek način osrednja točka oziroma izhodišče vseh teh točk,« dodaja župan občine Slovenska Bistrica. 

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so danes skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara ter vseh okoliščin dogodka. 

Po mnenju Žagarja je sedaj potrebno počakati na oceno škode. Šele nato se bodo začeli pogovori o oživljanju objekta in sami prihodnosti tega območja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice