Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku Thermane Laško napovedal, da bo v prihodnjih dneh vlada odločala o spremembah glede trajanja karantene.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Thermano Laško, ki med drugim izvaja tudi rehabilitacijo bolnikov po prebolelem covidu-19.

Kot je ob obisku ocenil minister, se je celotna družba mobilizirala ob tokratnih Dnevih cepljenja, ki so se začeli danes in bodo potekali do sobote. Znova pa je pozval državljane k cepljenju proti covidu-19.

Kranjska Gora z najvišjo precepljenostjo

Poklukar je dejal, da je dopoldne obiskal tudi cepilno mesto v enem izmed ljubljanskih nakupovalnih središčih, kjer je vladalo veliko zanimanje za cepljenje.

Po njegovih besedah nam to lahko pomaga, da bomo skupaj obvladali epidemijo covida-19 in se vrnili v življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Kot dober primer je izpostavil Kranjsko Goro, ki ima najvišjo precepljenost v državi. Konec tedna bodo v tem kraju ponovno organizirali cepljenje, je napovedal minister.

Na intenzivi 90 odstotkov necepljenih

Postregel je s podatkom, da je trenutno na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi je 90 odstotkov necepljenih.

V Thermani Laško pa je trenutno na postcovidni rehabilitaciji 27 bolnikov, doslej so jih skupno v teh termah obravnavali 120. Povprečna starost tovrstnih bolnikov je 65 let

Minister je obiskal tudi Terme Dobrna, kjer se je z vodstvom družbe usklajeval glede postelj za postcovidno rehabilitacijo.

O zapiranju šol ne razmišljajo

Glede napovedi sindikatov, da bodo danes skupaj vložili zahtevo za presojo skladnosti 48. člena desetega interventnega zakona z ustavo, gre pa za člen, ki zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v okviru sistema plač v javnem sektorju, je minister izpostavil, da bo ustavno sodišče odločilo o tej skladnosti.

morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli, je poudaril.

Spremembe glede ureditve karanten

Poklukar je na vprašanje, kdaj bi lahko karanteno skrajšali na pet dni odgovoril, da bo v petek vlada predvidoma odločala o spremembah glede karanten po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Kot je dejal, bodo novosti, ki naj bi začele veljati v prihodnjem tednu, skupaj z epidemiologi javnosti predvidoma predstavili v petek.

Ob tem je namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR testiranja. V Sloveniji se zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron namreč bližamo maksimalnim kapacitetam PCR testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo po njegovih besedah znanih v prihodnjih dneh.

Napovedal je, da bo skladno s sprejetim zakonom o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 razpis za investicije na primarnem nivoju zdravstva predvidoma objavljen v prihodnjih dneh.

Starejše novice