Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Bo aktualna županja pometla s konkurenco že v prvem krogu? To napoveduje anketa.

Ptujska predvolilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami je minila precej mirno, edina anketa, ki jo je opravil časnik Večer, pa napoveduje prepričljivo zmago aktualne županje Nuške Gajšek iz vrst SD že v prvem krogu. Kljub kar sedmim protikandidatom bi glede na opravljeno anketo osvojila kar tri četrtine glasov.

Čeprav je Gajškova že ob predstavitvi svojega programa za drugi mandat izrazila željo, da bi zmagala že v prvem krogu, je rezultat javnomnenjske raziskave očitno presenetil tudi njo, saj je na sredinem soočenju dejala, da so edina zanesljiva anketa volitve.

Kako pa kaže drugim kandidatom? 

Še bolj je v to prepričana sedmerica protikandidatov, med katerimi je bil z zgolj sedmimi odstotki na drugem mestu kandidat SDS Franjo Rozman. Nekdanji poslanec in donedavni državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš, ki kandidira s podporo svoje liste in je na prejšnjih volitvah za las ostal brez uvrstitve v drugi krog, je tudi tokrat na tretjem mestu, a po anketi daleč od možnosti za nadaljevanje županske tekme.

Čuš se je sicer rezultatom ankete samo nasmejal in dodal, da se je podobno dogajalo na prejšnjih volitvah, pa so bili nato blizu celo zmagi med listami.

Nič bolje, kljub prihodom in podpori ministrov in drugih predstavnikov vladajočega Gibanja Svobode, ne kaže niti njihovemu kandidatu Štefanu Petku, sicer ravnatelju glasbene šole.

Prav velikih možnosti za uspeh očitno nimajo niti kandidatka SLS Suzana Lara Krause, nekdanji poslanec Levice Boštjan Koražija, kandidat stranke Resni.ca Robert Križanič in Andrej Lacko, ki sicer kandidira kot kandidat SNS, čeprav je na zadnjem soočenju odkrito priznal, da je član SD in Gibanja Svoboda, SNS pa mu je le omogočila vložitev kandidature. Čeprav poudarja predvsem korenine, ki sežejo do partizanskega heroja Jožeta Lacka, se mu sodeč po raziskavi obeta čisto zadnje mesto med vsemi kandidati.

Programi so si med seboj precej podobni 

Programi kandidatov se med seboj niti ne razlikujejo preveč, večinoma so usmerjeni predvsem v čim hitrejšo gradnjo obvoznice, že nekaj mandatov je stara predvolilna tema o oživljanju metnega jedra in izboljšani ponudbi za turiste.

Stavijo tudi na medgeneracijsko sodelovanje, skrb za starejše in gradnjo novih neprofitnih stanovanj, ob tem pa nameravajo iskati prostorsko rešitev za bogato arheološko zbirko mesta.

Do vidnejših sprememb lahko pride v mestnem svetu 

Do kar precejšnjih sprememb lahko pride tudi v 29-članskem mestnem svetu, kjer so doslej imeli po šest svetnikov v skupinah SD, Listi Andreja Čuša in Listi Štefana Čelana, enega manj pa je imela SDS. Nekdanji župan Štefan Čelan se je odločil za umik iz lokalne politike, s tem pa je razpadla tudi njegova lista in nekateri njeni svetniki so se selili h Gibanju Svoboda.

Prav tako tokrat ne bo kandidirala Lista ZA Ptuj, ki je kot nekakšen ostanek prejšnjega župana Mirana Senčarja imela v zadnjem sklicu dva svetnika, po enega pa NSi, DeSUS, Levica in Lista Ptuj je naš.

Vse omenjene štiri stranke se bodo vnovič podale po glasove volivcev, sicer pa bodo Ptujčani lahko izbirali med enajstimi listami. Tudi tukaj anketa najbolje kaže SD, ki naj bi prejela skoraj 30 odstotkov, SDS in Gibanje Svoboda pa vsaka po slabih 21 odstotkov.

Komentarji (1)

ptujčan (ni preverjeno)

Darja Gajšek ima pa lepo mamo

Starejše novice