Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je predstavila aktualno epidemiološko sliko in spregovorila o morebitnih dodatnih sproščanjih, ki se nam obetajo v kratkem.

Po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je zaskrbljujoče, da smo v zadnjem tednu beležili porast okužb v primerjavi s trendom prej, ponovno se je začel poviševati tudi delež pozitivnih na PCR testiranjih.

»To pomeni, da je virus še vedno med nami in se moramo še vedno truditi, da upoštevamo veljavne ukrepe, če želimo, da bomo sproščali še dodatne ukrepe in imeli čim manj omejitev,« je dejala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Ob tem je kot spodbuden podatek izpostavila, da imamo v Sloveniji od 27. aprila dalje ves čas pod 10.000 aktivnih primerov, kar je prvič od 20. oktobra lani.  

Cepljeni brez mask tudi v zaprtih prostorih

Napovedala je tudi možna dodatna sproščanja, ki slonijo na priporočilih svetovne zdravstvene organizacije. Kot je dejala, se lahko cepljeni v družbi cepljenih družijo brez mask tudi v zaprtih prostorih in ob manjših druženjih.

»Obvezne so le na večjih prizoriščih in prireditvah, z več ljudmi. Maske bodo z nami še nekaj časa,« je pojasnila in pozneje dodala še, da bo potrebno doseči večjo precepljenost, zato je pozvala vse, ki se še niso, da se za cepljenje tudi odločijo.

V naslednjih tednih pričakujejo večje dobave odmerkov cepiva.

O obljubljeni precepljenosti in 'anticepilcih'

Ne glede na manjšo dinamiko cepljenja in poročanja, da naj bi bilo v skladiščih več kot 160.000 odmerkov cepiva neporabljenih, pa je optimistična, da bi lahko dosegli napovedano precepljenost še pred poletjem. 

»Če bo cepiva zadosti, potem je možno, da bi bili do konca junija na teh številkah. Torej pri 60-odstotni precepljenosti odrasle populacije,« je dejala in obrazložila, da so številke neporabljenih odmerkov dejansko bistveno nižje, saj prihaja do neskladij pri vnašanju podatkov čez konec tedna.

Ob uvedbi aplikacije, ki je trenutno v v fazi testiranja, se bo tudi sprostilo cepljenje za vse, ne glede na starost, je dejala.

Pojasnila je tudi razloge, zakaj se ljudje ne odločijo za cepljenje proti covidu, ki pa slonijo na napačnih predpostavkah. 

»Nekateri so prepričani, da covida ni. Drugi še vedno verjamejo v teorije zarote in možnosti čipiranja s cepivi. Nekateri so skeptični, da so cepiva učinkovita, čeprav imamo tudi pri nas že prepričljive dokaze pri cepljenih starostnikih. Mlajše skupine pa so prepričane, da bodo covid prebolele v blagi obliki, kar sicer do določene mere drži, ne drži pa glede poznejših posledic, ki jih covid povzroča,« je navedla.

Stroka za sproščanje na prireditvah

Logarjeva je potrdila tudi, da je strokovna skupina podala priporočila o dodatnih sproščanjih za prireditve, o čemer se je neuradno govorilo še pred zadnjo vladno sejo, a do tovrstne vladne odločitve potem ni prišlo.

»Svetovalna skupina je mnenja, da bi se lahko začele sproščati dodatne priredite pod pogojem cepljenih, testiranih ali prebolelih in v nekoliko omejenem številu. Smo se že pogovarjali o tem in podali svoja priporočila,« je še povedala infektologinja in pozvala k upoštevanju ukrepov, da se na ta način razbremeni tudi zdravstveno osebje, ki je pod hudim pritiskom že dlje časa.

Zasedenost postelj v bolnišnicah ostaja visoka, trend pa se še zmeraj ni obrnil navzdol.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice