Slika je simbolična.
Komunalno podjetje Ptuj se zadnje tedne spopada z očitki. Vse od odpadnega blata v Pivoli pa do anonimnih pisem, ki krožijo.

V uredništvo smo nedavno prejeli anonimno pismo, ki ga je oseba poslala vsaj enemu svetniku Mestne občine Ptuj. Avtor anonimnega pisma se je naslanjal na revizijska poročila, ki določene dvome zares potrjujejo. 

»Prosim naredite nekaj, pa če ne drugo vsaj dosežite dodaten pregled elaboratov in pregled nepravilnosti, ki izhajajo iz poročil revizorjev, ne pa da se cena avtomatično potrjuje. S tem so sokrivi tudi vsi svetniki, ki to odobravajo.

Potem pa se zgodi še to, kar se dogaja zadnje dni v zvezi z blatom. Težko bo kdo rekel, da direktor ni sokriv za dogodek, saj se sploh ni pozanimal, kam blato gre. To je njegova naloga,« se glasi del anonimnega pisma. 

Direktor Janko Širec zavrača namigovanja o pokrivanju stroškov drugih občin

O problematikah, ki jih je izpostavil pisec anonimnega pisma smo povprašali tudi direktorja Komunalnega podjetja Ptuj Janka Širca

Širec je za Ptujinfo povedal, da so natančne  utemeljitve glede cen odvajanja in čiščenja odpadnih voda v letu 2021 pred samo obravnavo na mestnem svetu podali strokovnim službam občine, obrazložitve so podali na vseh odborih ter na seji mestnega sveta ptujske občine. 

»Bi pa ob tem , predvsem zaradi anonimnih namigovanj o pokrivanju stroškov drugih občin, želeli poudariti, da v družbi stroškovno in prihodkovno računovodsko spremljamo vsako posamezno dejavnost družbe, ki jo opravljamo, ločeno,« je jasen Širec. 

Dodal je, da se stroški skupnih služb razporejajo po ključu, ki je transparenten, razkrit v revidiranem, javno dostopnem poročilu. 

Janko Širec še pove, da je elaborat za spremembo cen za odvajanje odplak pripravljen samostojno za Mestno občino Ptuj, elaborati za spremembo cen za čiščenje odplak pa so pripravljeni z župani treh občin - Ptuj, Hajdina in Starše

Elaborati so, po besedah Širca, pripravljeni z enotnimi lastnimi cenami storitve ter različnimi višinami omrežnine, ki so odvisne od lastništva centralne čistilne naprave posamezne občine ter od števila infrastrukturnih priključkov. 

Komunala v izgubi zaradi sprememb cen prevzema

V anonimnem pismo je bila tudi navedba, ki je sicer javno dostopna, da je na Komunalno podjetje Ptuj v letu 2020 z odpadki nastala izguba v višini 124.604 evrov. 

Janko Širec pojasni, da ima največji vpliv na višino te izgube spremembe cen prevzema mešanih komunalnih odpadkov v trgu. Pravi, da na to, kot izvajalci, nimajo vpliva. Obenem poudari, da se je lansko leto spremenil načrt trženja surovin, kar pomeni, da so v preteklih letih za odpadne surovine, kot sta papir in železo, zaračunavali in izkazovali prihodke, lani so pa za to plačevali sami. 

»Poleg povečanja navedenih stroškov se je bistveno povečala tudi cena prevzema kosovnih in bioloških odpadkov,« še doda direktor ptujske komunale. 

Dodaja, da jih drago stane tudi delovni čas, ki se ga morajo držati od spremembe zakonodaje. Nova zakonodaja namreč zahteva, da so zbirni centri odprti trideset ur tedensko, in ne dvanajst ur tedensko, kot je bilo poprej. Tako imajo stroške tudi z dodatnim kadrom. 

Blato v Pivoli: Sporazum z izvajalcem še drži

Direktorja ptujskega komunalnega podjetja pa smo povprašali tudi o postopkih in spremembah v podjetju, da bi se v prihodnje izognili sodelovanja z izvajalci odvoza odpadnega blata, ki storitev niso primerno opravili. 

Janko Širec za Ptujinfo pojasni, da okvirni sporazum s sedanjim izvajalcem še vedno velja in zato je izvajalcev dolžan izpolniti vse svoje obveznosti v času teka odpovednega roka. 

Doda še, da se morajo o morebitni odgovornosti izvajalca za dogodek v Pivoli izreči pristojni organi. 

Spomnimo še, da sta Andrej Čuš in Milan Klemenc prva v vrsti podpisnikov, ki zahtevajo obravnavo Komunalnega podjetja Ptuj. Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da Komunalno podjetje Ptuj zahteva javno opravičilo Čuša in Klemenca. Dodali so, da bodo v nasprotnem primeru prisiljeni se poslužiti pravnih sredstev. 

O zadevah povezanih s Komunalnim podjetjem Ptuj bo na današnji seji debatiral tudi mestni svet. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice