Vir: Facebook, Vlada Republike Slovenije
Premier Robert Golob obiskal regijo priložnosti.

Predsednik vlade Robert Golob je z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik danes obiskal Prekmurje. 

Prvi postanek delovnega obiska je bil v Varstveno delovnem centru Murska Sobota. Ta namreč pomembno prispeva k odpravi socialnih stisk ter uporabnikom nudi zaposlitev pod posebnimi pogoji in lasten program enostavnih ročnih del.

Ob letošnji 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je sledil obisk cerkve Gospodovega vnebohoda v Bogojini. 

Premier Golob se je ob obisku Bogojinske cerkve vpisal tudi v knjigo gostov.

Golob napovedal hitre postopke za pomoč kmetom zaradi suše

V Lipovcih sta se s kmetijsko ministrico na izletniški kmetiji nato srečala s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota, Zadružne zveze Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije in Zveze Slovenske podeželske mladine ter se seznanila z aktualnimi izzivi kmetijstva regije.

Ob tem je Golob napovedal pospešitev postopkov za pridobitev pomoči, na podlagi česar bi bila možna izplačila do konca leta.

»Zelo se bomo potrudili, da bomo postopke, ki so običajno zelo dolgotrajni, poskušali skrajšati na minimum. To pomeni, da se oceni škoda do 30. septembra, nakar bi mogoče do konca leta že uspeli z izplačili. Če nam to uspe, bo to dvakrat skrajšan rok v primerjavi z ostalimi leti, ko se je ta škoda izplačevala,« je poudaril Golob.

Delovni obisk se je nadaljeval na obrežju Soboškega jezera – v regijskem promocijskem centru Expano, ki je bil kot paviljon del svetovne razstave Expo v Milanu, danes pa živi novo zgodbo in na inovativen način predstavlja Pomurje.

V Expanu se je predsednik vlade srečal z gospodarstveniki regije, zadnji del obiska pa bo namenjen področju lokalne samouprave. Robert Golob in ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se bosta namreč srečala s pomurskimi župani in županjami, največ pozornosti pa bo namenjene ključnim regijskim projektom in regionalnemu razvoju.

Pogovori tekli tudi o geotermalni energiji

Golob je po sestanku z gospodarstveniki povedal, da so si izmenjali poglede na težave, ki pestijo poslovni svet. Pri tem so se dotaknili tudi teme energentov in razvojne priložnosti Pomurja.

»Poleg kmetijstva in namakalnih sistemov smo se pogovarjali tudi še o eni veliki neizkoriščeni priložnosti Pomurja, ki je tudi povezana z energetsko krizo, to je o geotermalni energiji,« je poudaril Golob.

Golob pri tem poudarja, da velik del gospodarstva računa na ta potencial, ne samo iz vidika ogrevanja, ampak tudi iz vidika omogočanja boljših pogojev kmetijstvu. 

»Ta obisk je bil danes zelo poučen, bil je zelo iskren in neposreden. Tako da verjamem, da bomo lahko v naslednjih korakih že lahko prišli s konkretnimi ukrepi, ki bodo v korist gospodarstvu in tudi Slovenije kot države,« je še poudaril predsednik vlade.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice