Slika je simbolična.
Ptujski center za ravnanje z odpadki CERO Gajke je trn v peti mnogih okoliških prebivalcev, po pogodbi pa bi moral biti zaprt že leta 2017.

Po večkratnih požarih, neupoštevanju dogovorov, smradu in skrbi za zdravje se je izoblikovala civilna iniciativa krajanov Spuhlje in Jezera

Ti skupaj zahtevajo upoštevanje pogodbe glede odlagališča, saj se je leta 2002 občina zavezala, da bodo uporabili najsodobnejšo tehnologijo, ki bo preprečila negativne vplive na okolje. Krajani menijo, da gre za ekološko bombo. 

Mestni svet sprejel sklep o zaprtju

Mestni svet Mestne občine Ptuj je tako 14. septembra 2020 sprejel sklep o začetku postopka zapiranja obstoječega odlagalnega polja I CERO Gajke. 

Občina pojasnjuje, da taki postopki trajajo, saj vključujejo tudi pridobitev projektne naloge in druge dokumentacije, vseh dovoljenj in zapiralnih del. Celoten proces zbiranja te dokumentacije in del lahko traja najmanj tri leta, do največ pet let. 

Pred pričetkom zapiralnih del je treba pridobiti gradbeno dovoljenje za izgradnjo vzhodne brežine. To zapoveduje osnovni projekt, pri katerem je bilo predvideno, da se po zapolnitvi še drugega odlagalnega polja, oba polja stakneta. 

Tako se oblikuje enotna površina iz obeh polj, a, da bi do tega prišlo je treba vzhodno brežino urediti pod ustreznim naklonom, ki bi odlagališču dal stabilnost, še dodajo na Mestni občini Ptuj.

Agencija Republike Slovenije za okolje sestanek odpovedala

Na včerajšnji dan je bila Mestna občina Ptuj dogovorjena za sestanek z okoljsko agencijo, kjer bi se dogovorili o vseh potrebnih aktivnostih za zapiranje odlagališča. 

Želeli so se dogovoriti tudi o pridobitvi delnega gradbenega dovoljenja v okviru obstoječega postopka, ki je v zaključni fazi. To delno dovoljenje bi zadoščalo le za izgradnjo vzhodne brežine. 

Šele ko se vzhodna brežina primerno uredi se lahko pričnejo postopki zapiranja odlagališča CERO Gajke. 

Postopki se lahko še podaljšajo za leto ali več

Vse je odvisno torej od gradbenega dovoljenja, ki ga občina sicer že pridobiva. A, če občina tega dovoljenja ne bo pridobila, bodo morali pridobiti novo gradbeno dovoljenje. Tako se lahko postopek podaljša za leto dni ali še več. 

»Naš namen je bil, da čim prej uresničimo izvajanje sklepa o zapiranju odlagališča, ki je bil septembra 2020 sprejet na Mestnem svetu Mestne občine Ptuj,« dodajajo na občini.

Zbirni center ostaja

Občina poudarja, da bo na tem mestu še vedno ostal zbirni center za odpadke, kompostarna in drugi objekti, ki so bili zgrajeni v okviru investicij CERO Gajke.

Tako se bodo ohranila tudi vsa delovna mesta. 

Občina zagotavlja, da bodo pristopili tudi k spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta in s tem tudi k spremembi namembnosti površin na nezazidanih stavbnih zemljiščih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice