Hrvaško sodišče je Dravskim elektrarnam Maribor odvzelo lastniške pravice nad spornimi nepremičninami.

Zagrebško višje sodišče za gospodarske zadeve je ugodilo pritožbi hrvaškega državnega tožilstva in spremenilo prvostopenjsko sodbo varaždinskega sodišča, ki je družbi Dravske elektrarne Maribor podelilo zemljišča ob hidroelektrarni Formin na hrvaški strani meje leta 2018, danes poročajo hrvaški mediji.

Družba Dravske elektrarne Maribor je po navedbah Večernjega lista skoraj postala lastnica zemljišč na hrvaškem ozemlju, katerih vrednost je zagrebško sodišče ocenilo na nekaj manj kot milijon evrov.

Sodišče v Varaždinu je leta 2018 odločilo, da so Dravske elektrarne Maribor lastnik nasipa, odvodnega kanala in nerodovitnega zemljišča v katastrskih občinah Radovec in Babinec v varaždinski županiji, in tedaj naložilo vpis lastniških pravic v prid Slovenije. Kot je ugotovilo, so bile sporne nepremičnine v posestvu Dravskih elektrarn Maribor od 70. let prejšnjega stoletja, Dravske elektrarne Maribor pa so zanje tudi skrbele.

V Dravskih elektrarnah Maribor so vztrajali, da so sporne nepremičnine del kompleksa njihove hidroelektrarne Formin in da so vanje vložili veliko denarja, da bi omogočali obratovanje elektrarne. Gre za nepremičnine, ki imajo strogo gospodarski namen.

Sodišče v Zagrebu je po poročanju medijev sedaj zahtevo mariborske družbe, da bi lastništvo potrdili, zavrnilo. Sodišče je odločilo, da gre za vodno javno dobro zemljišče na Hrvaškem, za katerega ni dovoljena prilastitev ne hrvaškim ne tujim podjetjem.

Sodišče je še sklenilo, da bodo morale stroške postopka v višini 215.000 kun oziroma okoli 28.000 evrov plačati Dravske elektrarne Maribor.

Slovenska družba je sicer v postopku spomnila na meddržavno pogodbo med Slovenijo in Hrvaško iz leta 1999, s katero sta se državi zavezali, da bosta omogočali lastniške pravice na svojih ozemljih pravnim osebam z druge strani meje, če je pravni temelj za njeno pridobitev obstajal pred razglasitvijo neodvisnosti držav.

Poudarili so, da so sporne nepremičnine v register vpisali že leta 1975. Kot navedbe Dravskih elektrarn Maribor povzema Večernji list, je Slovenija na podlagi tega sporazuma Hrvaški omogočila lastništvo nad nepremičninami v Ormožu.

Hidroelektrarna Formin je na slovenski strani meje in obratuje od leta 1978. Da obstaja problem s lastništvom nad nepremičninami, so ugotovili leta 2012, ko so po poplavah poskusili popraviti del nasipov.

Slovenske delavce so pri poskusu popravka nasipov na hrvaški strani meje ustavili hrvaški policisti. Na koncu so Dravske elektrarne Maribor plačale varaždinskem podjetju, da je saniral škodo na nasipu, je še objavil Večernji list.

Dravske elektrarne Maribor: Slovenija ni nikoli izpodbijala lastništva hrvaškega elektrogospodarstva

V Dravskih elektrarnah Maribor bodo izkoristili vse pravne možnosti za razveljavitev sporne sodne odločitve. Kot so danes pojasnili za STA, so v postopku izkazali upravičenost do lastništva nad zemljišči, ki so bila predmet pravnega spora.

Kot so dodali, je Slovenija na podlagi meddržavne pogodbe priznala lastništvo hrvaškega elektrogospodarstva nad nekaterimi zemljišči v Sloveniji, ki so del akumulacijskega jezera oziroma dovodnega kanala hidroelektrarne Varaždin. Prav tako so bile Dravske elektrarne Maribor v času 'družbene lastnine' upravičeni uporabnik spornih zemljišč in kot takšne tudi zavedene v zemljiški knjigi, enako kot hrvaško elektrogospodarstvo na zemljiščih v Sloveniji.

Slovenija ni nikoli izpodbijala lastništva hrvaškega elektrogospodarstva, tudi na podlagi sklenjene meddržavne pogodbe.

»Zaradi tega smo prepričani, da bi morala enak pravni položaj tudi Republika Hrvaška priznati družbi Dravske elektrarne Maribor, saj gre za popolnoma enak primer,« so še zapisali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice