Med petimi občinami z najslabšo stopnjo precepljenosti so kar štiri sosednje občine v Slovenskih goricah, ob Juršincih še Cerkvenjak, Sveti Andraž in Sveta Trojica. Župani se na vse pretege trudijo, tudi s plačilom pijače.

Šaljivo cepljenje z alkoholnimi pijačami v Juršincih poteka kar v gostinskem lokalu, kjer so nizko stopnjo precepljenosti v občini izkoristili za obogatitev ponudbe.

»Sputnik, Pfizer, AstraZeneca in Johnson, pa smo rekli mi pa bomo nekaj takega naredili. Šefica je dala predlog in mi se pač cepimo s tem,« nam je nekoliko šaljivo dejala natakarica Marjetka Vičar.

Župan za cepljenje obljubil plačilo pijače

Gostje v Juršincih največkrat naročajo Astra Zeneco. Juršinski župan je sicer za dvig precepljenosti s pravim cepivom vsakemu, ki se za to odloči, obljubil plačilo pijače, a je trenutno na dopustu.

Šalo na stran ... Občani, ki so že cepljeni, pa neslavnega naziva najslabše precepljene občine niso najbolj veseli.

»Mi smo se cepili, tudi ti bi se mogli, zato pa bomo drugi naj***li zaradi takih bedakov. Res, čisto odkrito vam povem,« se je ostro odzvala mimoidoča občanka Juršincev.

»Če se narod misli s tem igrati? Jesen je tukaj, šole se bodo zaprle in spet bomo tam, kjer smo bili pred letom dni ali pa šest mesecev nazaj,« pa je pripomnil starejši gospod.

Marjetka Vičar, natakarica v Juršincih

Na cepljenje, da se izognejo plačljivemu testiranju

Otoček dobre precepljenosti v občini je juršinska enota doma upokojencev, zadnje dni pa se vse več domačinov vendarle odloča za cepljenje, predvsem zaradi službe in napovedanih plačljivih testiranj.

»Odločila sem se, da se bom dala cepiti, zato ker so rekli, da se bo začelo testiranje plačevati in jaz sem bila sedem mesecev in pol doma, pa sem rekla, da se bom dala cepiti,« pravi natakarica v Juršincih.

Občine iz Slovenskih goric v vrhu neslavne lestvice

Sosednje občine v tem delu Slovenskih goric sicer krojijo vrh lestvice z najmanj precepljenimi prebivalci. Juršincem sledi Cerkvenjak, na četrtem in petem mestu pa sta še Sveti Andraž in Sveta Trojica.

Pravega razloga za majhno število cepljenih zdravstveni delavci ne poznajo, prav tako ne župani.

Akcijska ponudba pijač z imeni farmacevtskih podjetij

Tudi v gostinskem lokalu v Cerkvenjaku je akcijska ponudba, poimenovana po farmacevtskih podjetjih, kar pa večine ne prepriča, da bi se cepila s pravimi cepivi.

»Nisem se še cepil in nisem bil okužen. Cepil se bom že enkrat, takrat, ko se bomo vsi mogli,« nam je dejal starejši gospod.

Mobilna cepilna enota za starejše in zaposlene v Avstriji

V Cerkvenjaku so v zadnjih tednih sodelovanju z lenarškim zdravstvenim domom pred občinsko zgradbo že večkrat postavili mobilno cepilno enoto, ki naj bi vendarle pomagala povišati delež precepljenih.

»Kar nekaj je starejšega prebivalstva, ki težje pride do Lenarta, tudi naši ljudje so zaposleni v Avstriji, ne vem pa, kje so še drugi razlogi, da nimamo take precepljenosti, kot mogoče že v nekih urbanih okoljih,« nam je povedal župan Cerkvenjaka Marjan Žmavc.

Marjan Žmavc, župan Občine Cerkvenjak

Skupni poziv županov občin Upravne enote Lenart

Razlog za cepljenje je bil do zdaj večinoma služba ali dopust.

»Že maja sem se cepil, tako da nimam nobenih problemov. Nisem imel nobenih pomislekov, ker sem bil tudi v Turčiji na dopustu in je bilo to tudi potrebno,« nam je v Cerkvenjaku pojasnil eden izmed gostov gostinskega lokala.

Župani Upravne enote Lenart so pred dnevi v skupnem pozivu svoje občane ponovno nagovorili, naj se cepijo, o morebitnih pomislekih in vprašanjih pa se pogovorijo predvsem s svojim osebnim zdravnikom.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

zois (nepreverjen)

Kar igrajo naj se sploh z temi pijačami. Udarec pride.

Starejše novice