Foto: Bobo
Šefi koalicijskih strank se na današnji novinarski konferenci niso mogli izogniti vprašanj glede konstruktivne nezaupnice, ki naj bi jo koalicije ustavnega loka vložila 15. januarja.

Približuje se datum, ko naj bi koalicija ustavnega loka vložila v državni zbor konstruktivno nezaupnico.

To je njihov mandatarski kandidat Karl Erjavec napovedal za 15. januarja, torej prihodnji petek, po poslovniku pa nato do samega glasovanja pride v najmanj dveh do največ v sedmih dneh

Konstruktivna nezaupnica na vrhu epidemije

Premier Janez Janša je v odgovoru na novinarsko vprašanje povedal, da se že od zaprisege njegove vlade vrstijo napovedi konstruktivne nezaupnice, a do nje še ni prišlo. V kolikor pa se bo to sedaj res zgodilo 15. januarja, bo glede na napovedi, do glasovanja prišlo ravno v samem vrhu epidemije.

Kot je povedal premier, je to postopkovno legitimno, glede moralnosti takšnega početja, pa naj si vsak ustvari svoje mnenje.

Ob tem je izpostavil, da novo vlado želijo sestaviti ljudje, ki so jo že v istem mandatu imeli, poleg tega posamezni, ki pridigajo o demokraciji, niso bili niti izvoljeni. 

Prepričan v obstanek vlade

»Zanimivo je, da bodo v preostanku mandatu, torej leto in pol, zdaj naredili vse tisto, kar v začetku mandata iste vlade niso naredili, in to brez epidemije. Iz te moke ne bo kruha. Mislim, da bo ta vlada normalno delala naprej tudi po 15. januarju in 21. januarju, da bomo zaustavili epidemijo ter uspešno zaključili mandat,« je napovedal premier.

Podpredsednika vlade verjameta v njeno preživetje

Matej Tonin je ob tem dejal, da so številke jasne, saj da v koaliciji KUL nimajo dovolj glasov za zamenjavo vlade, zato bo konstruktivna nezaupnica »zgubljeni čas«.

Tudi on je izrazil prepričanje, da bo vlada oddelala do konca mandata, ob tem pa pripomnil, da se »niso nič naučili iz prve izkušnje, saj brez NSi ni nobene vlade«.

Zdravko Počivalšek pa je poudaril ohranjanje stabilnosti pri spopadu z epidemijo ter ekonomsko krizo. Izpostavil je tudi programsko prenovo SMC in željo po povezovanju političnega centra. 

Starejše novice