Premier Janez Janša je ob robu obiska slovenjgraške bolnišnice spregovoril tudi o izzivih epidemije v Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer si je ogledal prenovljene prostore oddelka za covid-19, ki jih je tudi slavnostno otvoril.

Ogledal pa si je tudi oddelek za diagnostično in intervencijsko radiologijo, kjer je bilo predstavljeno tudi delovanje angiointerventnega aparata.

Po ogledu in srečanju z direktorjem Janezom Lavretom se je dotaknil tudi aktualne epidemiološke situacije v Sloveniji.

Uspešna zaustavitev epidemije v sredini junija

Janša je opozoril, da epidemija koronavirusa še ni končana.

»Slovenija je dosegla nekaj več kot četrtinsko precepljenost s prvim odmerkom učinkovitega cepiva zoper covid. Glede na najave dobav, ki so za prihodnje tedne relativno optimistične, pa lahko realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija,« je dejal predsednik vlade.

Ob tem je poudaril, da je do takrat ukrepe, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje treba še vedno dosledno upoštevati. »Ta luč na koncu tunela nas ne sme pripeljati v situacijo, da pa sedaj nič ni več pomembno,« je poudaril.

Vse še ni končano, vendar bo

»Iz izkušenj redkih držav, ki so dosegle učinkovito precepljenost in dosegle konec epidemije in tistih ukrepov, ki so omejevali javno življenje, vemo, da lahko tudi po tem, ko je odstotek precepljenosti visok, ni pa zadosten, pride do izbruha naslednjih valov, še posebej v situaciji, ko se srečujemo z nevarnostjo novih različic virusa,« je spomnil in ponovno apeliral na vse, da do 15. junija »upoštevamo ključne, preventivne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje in da znamo prisluhniti apelom zdravstvenih delavcev, ki dnevno opazujejo tragične posledice epidemije in bolezni covid in da se ne prepustimo miselnosti, da je vse končano, ker še ni. Vendar bo.«

»Če bomo vsi naredili tisto, kar je v naši moči, bo pred nami poletje podobno lanskemu, z relativno majhnim številom omejitev, s časom, ki bo bolj sproščen in optimističen in s časom, ko se bomo lahko osredotočili na tiste potrebne korake, ki jih potrebujemo in tudi realno zmoremo, da bomo dogradili naš zdravstveni sistem, da bo pripravljen na morebitne podobne izzive,« je dejal predsednik vlade.

Dodal je, da je spopad in odpornost na epidemije tudi ena od slovenskih prioritet pri vodenju Sveta Evrope, s katerim pričnemo 1. julija.

»Vsi vemo, da je v našem zdravstvenem sistemu veliko za postoriti, tako da se moramo osredotočiti tudi na to,« je zaključil predsednik vlade.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Will de Witt (ni preverjeno)

Kaj pa afriški sev, ki naj bi raje napadal cepljene kot navadne? To so ugotovili v Izraelu, ko je bilo v cepljeni skupini več okuženih, kot v ne cepljeni skupini.

bolek (ni preverjeno)

AstraZeneca
Do 13. marca:
54.571 prijavljenih primerov neželenih učinkov
451 smrtnih žrtev
Do 30. aprila:
199.920 prijavljenih primerov neželenih učinkov
1.268 smrtnih žrtev

Moderna
Do 13. marca:
5.939 prijavljenih primerov neželenih učinkov
973 smrtnih žrtev
Do 30. aprila:
19.986 prijavljenih primerov neželenih učinkov
1.638 smrtnih primerov

BioNTech / Pfizer
Do 13. marca:
102.100 prijavljenih primerov neželenih učinkov
2.540 smrtnih žrtev
Do 30. aprila:
160.795 prijavljenih primerov neželenih učinkov
3.100 smrtnih žrtev

Odlični rezultati cepiv. Poklukar in Fafangel priporočata.

Starejše novice