Slika je simbolična.
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo tokrat ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

Plače v javnem sektorju so vedno tema, ki pritegne pozornost javnosti. Razprave o plačah zaposlenih v javnem sektorju so še posebej aktualne v zadnjem letu, zaradi napetih pogajanj med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Na zadnjih pogajanjih je vladna stran sindikatom na pogajanjih predlagala enoletni zamik pri začetku izvajanja plačne reforme in sočasne odprave plačnih nesorazmerij, kar je bilo načrtovano z začetkom leta 2024.

Po uničujočih poplavah bo v letu 2024 namreč prednost imela sanacija države, je sindikatom sporočila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili številke, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za informacije, ki bodo razjasnile, kdo so po zadnjih dostopnih podatkih najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki. 

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih izplačil.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v juniju letošnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico sestavljajo predvsem zaposleni v generalštabu Slovenske vojske, organu v sestavi ministrstva za obrambo, ki je hkrati najvišji vojaški strokovni organ za poveljevanje Slovenski vojski.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden višji častnik, prvi pilot, ki je junija na svoj račun prejel najvišje nakazilo v javnem sektorju, in sicer 27.592 evrov.

Prvo peterico prav tako sestavljajo višji častniki oziroma prvi piloti, ki so zaposleni na ministrstvu za obrambo. Višji častnik, ki se je znašel na drugem mestu lestvice, je junija prejel izplačilo v višini 27.386 evrov, zaposleni na tretjem mestu pa 25.424 evrov

Višja častnika, prva pilota, na četrtem ter petem mestu, pa sta na svoj račun prejela 23.817 oziroma 22.429 evrov.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 13.897 evrov

Prvo petdeseterico tako sestavljajo skoraj izključno zaposleni na ministrstvu za obrambo oziroma v generalštabu Slovenske vojske. 

Med njimi je tudi višji častnik kontrole zaščite, reševanja in pomoči, ki je 13. mesto lestvice zasedel s plačo visoko 17.197 evrov, podčastnik letalski tehnik na 20. mestu s plačo visoko 16.239 evrov ter višji častnik na 21. mestu, ki je junija prejel nakazilo 16.195 evrov.

Med redkimi izjemami pa je na drugi strani višji zdravnik specialist zaposlen v Bolnišnici Sežana, ki se je s šestim mestom in nakazilom visokim 19.408 evrov vmešal v prvo deseterico.

Prav tako se je na 11. mesto uvrstil višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Brežice s plačo visoko 17.750 evrov, 22. mesto pa prav tako zaseda višji zdravnik specialist, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje. Ta je junija prejel nakazilo v višini 16.068 evrov.

Med izjemami lahko izpostavimo še na 24. mestu strokovnega vodjo zaposlenega v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (15.741 evrov), na 42. mestu višjega zdravnika specialista s Psihiatrične bolnišnice Vojnik (14.705 evrov), prvo petdeseterico pa zaključuje visokošolski učitelj Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je prav tako zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (13.897 evrov).

Lestvico 50 najbolje plačanih zaposlenih v javnem sektorju smo prečesali tudi za morebitnimi zaposlenimi v javnem sektorju na vzhodu države, a jih na junijski lestvici nismo zasledili.

Komentarji (3)

Grega z brega (ni preverjeno)

Javni sektor niso samo najboljše plačani zdravniki v državi. Večina v J skupini je pod minimalcem, tak da nehajte udrihati po javnem sektorju kot deželi visokih plač, ker je realnost patetična. Zakaj bi imeli v JS kadrovske težave, če so plače in pogoji dela tako odlični? Ker niso, ja.

Un (ni preverjeno)

Pri teh raznih MORS (tudi pilotih) vedite, da se na pol leta izplačujejo zbrane ure oddelane preko polnega delovnega časa (nadure). Pri pilotih je to posledica dežuranj in ostalih zadolžitev. Konec leta bodo spet, saj je med poplavami bilo veliko nadur opravljenih.

INVESTIGATOR (ni preverjeno)

Do katerekoli prenove je v JU v preteklosti prihajalo, vedno je vse skupaj bilo usmerjeno k povečevanju socialnih kontrastov. Plače vojaških "posvečencev" se meni osebno zdijo nezaslišane! So vsaj 4X previsoke. Težava je v tem, da se ti posvečenci ozirajo vselej na plače bolje plačanih od sebe, nikoli pa se ne ozirajo navzdol. So praviloma pogoltni ter po naravi naravnani plenilsko. Nikoli takim ni dovolj. Njihovi ritolizniki jim pravijo, da so "uspešni".
Draga Sanja Hovnik, ti, ki imaš dostop do medijev in kamer, daj, očitaj jim enkrat to, kar sem napisal. Sem star in izkušen. Ko sem še hodil v šolo je izobraževalni sistem hvalil socializem in hudo grajal nečloveškost kapitalizma. Temelj slednjega namreč bazira na izkoriščanju človeka po človeku. Ko so nas posvečeni začeli voditi v kapitalizem jih je vodil puhli in nikoli uresničen slogan: PLAČILO PO DELU! Od tega slogana ni ostalo niti "n" od nič. Največje prejemke danes mlatijo namreč tisti, ki v povprečju delajo najmanj in družbo samo anštendig koštajo. Dokler se s to politiko ne bo obračunalo pa za Slovenijo pomoči ne vidim. V Jugoslaviji je delo, znanje in še kaj bilo cenjeno. Če je direktor imel fiata 1300 ali opla ascono, je delavec še vedno imel fička, s katerim je enkrat na leto popeljal družino na morje na dopust za en teden. Danes pa delavec mora ob svoji službi še dodatno šušmariti, da zagotovi otroku nekaj za poriniti med zobe. Otroka pa na morje morda lahko pošlje samo organizirano, ker med dopustom mora delati na črno. Posvečenci pa imajo danes trdnjave, ne samo hiše (spomnimo se samo Vrbnjakovega Fort Knoxa na Sovretovi poti), po nekoliko vrhunskih avtomobilov, še kako hiško ali dve v Dalmaciji, pa jahto, debel račun v tujini, in ob tem večino poletja preživijo na morju. Ali so zaslužili toliko s svojim delom, da si to lahko privoščijo. Odgovor je na dlani: NE! So pa dobili toliko. Svojo energijo so namesto za doseganje koristnih rezultatov usmerili in porabili za brezsramno bogatenje in vspenjanje po plačilni lestvici. Tudi za vas bo prišel čas, kot v zgodovini že vsaj enkrat je....

Starejše novice