No, tehnično gledano, bomo sladoled jedli, saj je prodaja sladoleda v kornetu odsvetovana.

Po različnem tolmačenju spremembe odloka, ki dovoljuje osebni prevzem blaga ali hrane, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošnikom (način "take away", "to go", "drive in"), smo sedaj vendarle dobili dokončni odgovor ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Spomnimo, številni gostinci so namreč ta teden v skladu s spremembo odloka omogočili prevzem hrane in tako končno lahko vsaj deloma znova zagnali poslovanje. Tudi sladoledarji so v luči te spremembe nameravali začeti s pričetkom prodaje sladoleda iz svojih kioskov, ampak naj bi jim zdravstveni inšpektorat oziroma gospodarsko ministrstvo sprva dalo rdečo luč, saj ponujanje in prodaja sladoleda kot gostinska storitev ne more spadati pod izjeme, zato ostaja prepovedana.

Brez kornetov in ob upoštevanju navodil

Zaradi številnih nejasnosti in nelogičnih interpretacij smo se obrnili na gospodarsko ministrstvo tudi sami, da bi dobili prave odgovore, kaj se sme, in kaj ne. Iz ministrstva so nam sedaj odgovorili, da je po njihovem mnenju osebni prevzem sladoleda na prevzemnih mestih, v kolikor je zagotovljen minimalni stik s potrošniki in se dosledno upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje, v skladu z odlokom in se lahko izvaja

»Se pa v konkretnem primeru prodaje sladoleda odsvetuje izdajanje sladoleda s kornetom. Poudarjamo tudi, da absolutno ni namen odloka, da bi se kupci zadrževali ali celo posedali ob gostinskem objektu, kar je v skladu z odlokom še zmeraj prepovedano,« so nam še odgovorili na naše poizvedovanje.

Na sladoled se bomo tako lahko odpravili, po naših informacijah nekateri ponudniki v Murski Soboti že obratujejo. Ponudniki pa morajo pri svojem delu upoštevati navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah ob postopnem sproščanju nekaterih ukrepov v času epidemije, ki so objavljena na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

Starejše novice