Takšna bo prenovljena podoba stavbe (render: Styria arhitektura).
Del bivše vojašnice, veličastne ptujske stavbe na naslovu Vičava 1, bo prenovila Intera. Dela so se pričela z januarjem.

Stara vojašnica, v kateri so v nekih drugih časih službovali oficirji, je zadnja tri desetletja klavrno propadala. Novo življenje ji bo vdihnilo ptujsko podjetje Intera, katere ustanovitelj in solastnik je Davorin Gabrovec, vodi pa Peter Ladič.

Slikovita zgodovinska stavba, na Ptuju znana kot stara vojašnica, je dolgo zaman iskala svoj novi namen in nekoga, ki bi se spustil v obnovo. 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je hišo s pripadajočim zemljiščem upravljalo od leta 2014, jo je že prej brez uspeha poskušalo prodati, junija 2019 pa je nepremičnina venadrle dobila novega lastnika.

»Intera je že nekaj let iskala nove prostore, ki bi ji omogočili nadaljnjo rast in razvoj,« pravi Gabrovec in razkriva, kakšne načrte imajo z objektom: »Večino stavbe bodo zapolnili poslovni prostori Intere, tja se bo preselil tudi prvi ptujski coworking prostor Kreativnica, del prostorov pa bo namenjenem domačim in tujim tehnološkim podjetjem.«

»Na več kot tisoč kvadratnih metrih bo ustvarjalo več kot 80 vrhunskih strokovnjakov, inženirjev in ambicioznih startup podjetnikov. Ideja tehnološkega parka in coworking prostora je v svetu zelo uveljavljen koncept, kako na enem mestu združiti znanje in izkušnje; verjamemo, da bo tudi tu nastalo še nekaj uspešnih podjetij,« dodaja Gabrovec, ki med drugim vodi tudi podjetje Databox s sedežem v Bostonu.

Namesto novogradnje oživitev propadajoče lepotice

»Čeprav je Intera kot uspešno podjetje v branži sodobnih inovativnih tehnologij močno vpeta v slovenske in mednarodne poslovne tokove, kar v praksi pomeni, da nam bi bilo velikokrat lažje vsaj v Ljubljani, smo želeli in želimo ostati na Ptuju. Kot družbeno odgovorno podjetje želimo aktivno prispevati k razvoju lokalnega podjetniškega okolja ter ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta,« pravi direktor Intere.

S prenovo stavbe namerava Intera zaposlenim ponuditi čim boljše delovne pogoje. Kot pravijo, so namesto, da bi pozidali nova zemljišča, v svoji situaciji videli priložnost, da eno zgodovinsko stavbo rešijo pred propadom.

»Želimo ohraniti mogočnost in dušo te hiše, ki že vsaj sto let označuje mestna vrata na čudoviti zeleni lokaciji med Panoramo in grajskim gričem, obenem pa ji dati vsebino, ki ji bo dajala energijo naslednjih sto let,« je še povedal Ladič.
 

Namesto novogradnje oživitev propadajoče lepotice (render: Styria arhitektura).

Gradbeni stroji so že zabrneli

Po letu dni skrbnega načrtovanja in usklajevanja so v januarju pričeli z gradbenimi deli, tesno sodelujejo tudi z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Za pripravo arhitekturne zasnove so izbrali studio Styria arhitektura. Prenova bo predvidoma trajala eno leto, vrednost investicije pa v podjetju ocenjujejo na dva milijona evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice