Ptujska županja po prvi polovici mandata: Katere dosežke si šteje za največje v dveh letih na čelu Ptuja?

S ptujsko županjo Nuško Gajšek o prvi polovici mandata, ki ga je zaznamovala tudi epidemija koronavirusa.

Začeli sva pri zadnji novici o nosilki naziva Evropska prestolnica kulture 2025, ki pa ne bo Ptuj. Županja zagotavlja, da so številni načrtovani infrastrukturni projekti še vedno realni. Kateri in s čigavim financiranjem? Gajškova odgovarja, da pretežno z evropskim denarjem.

»Projekt Stare steklarske delavnice je predviden za izvedbo v naslednjem letu, iz CTN-ja imamo dva milijona in pol, sami bomo dodali še dober milijon. Imamo arheološki depo odprtega tipa, gre za po mojem mnenju izjemno investicijo manjšega obsega, govorimo o dobrih 250.000 evrih. To bo prvi korak pri prezentaciji arheologije in primerni obravnavi vsega tega, kar imamo,« pravi županja in dodaja: »V naslednjih letih pa si obetamo tudi, da bo država končno spoznala, da bo žitnica propadla brez njihovega vlaganja.«

Bo Ptuj ostal brez Kurentovanja?

Ne gre mimo usode enega najbolj zanimivih karnevalov na svetu. Pust je že 16. februarja. Napoveduje se tretji val, pojavil se je tudi nov, še nalezljivejši sev koronavirusa, bo Ptuj ostal brez Kurentovanja? Županja odgovarja, da 61. Kurentovanje zagotovo ne bo videti, kot smo ga poznali v preteklih letih. 

»V neki obliki bomo Kurentovanje seveda ohranili, preselili se bomo na splet. Mogoče je to priložnost, da pridemo še dlje z našo tradicijo, tokrat virtualno, nič narobe, mogoče je dobro, da bomo fokus tokrat preusmerili v neko drugo smer,« meni županja in nadaljuje: »Zabav v šotoru, pustna povorka, 50.000 ljudi - o tem bomo lahko samo sanjali.«

Se bo županja cepila?

V Domu upokojencev Ptuj je s koronavirus doslej umrlo več kot 50 stanovalcev, pri čemer moramo poudariti, da v petih enotah skrbijo za 700 starejših. Stanje se zdaj stabilizira, a nova direktorica doma opozarja, da je vdor virusa v domove skorajda nemogoče preprečiti, ko se poslabšajo razmere v regiji. 

Koliko se Ptuj tega zaveda, smo vprašali županjo: »Recepta, kako bi preprečili vnose, ni, ker to ni zaprta tvorba, ki je neprodušno zaprta in ne bi bilo dostopov. Upam, da bo cepivo čim prej, da bo cepivo prijelo in da bomo imeli tako prekuženost, da se bo zadeva začela umirjati.« 

Pa se bo županja cepila? »Ko bo cepivo na voljo, če bo na voljo. Načeloma sem zdrava, tudi z gripo nikoli nisem imela težav, ampak če bo to garant za to, da gremo čim prej iz te krize, bom vsekakor o tem premislila,« odgovarja.

Kako gleda na ponovno prestavljanje začetka gradnje urgentnega centra? 

Je ponovno prestavljanje začetka gradnje urgentnega centra kazen ptujski bolnišnici za neroden odziv v prvem valu? »Ne, mislim, da ne. Mislim, da so odprte stvari še drugje, predvsem pri projektiranju in pri iskanju skupne besede, kaj je urgentni center in kaj je nadgradnja. To se vleče že kar nekaj časa, moramo biti iskreni,« odgovarja županja.

»Meni konec koncev nič ne pomeni, če danes zapičimo prvo lopato, pa se potem vse ustavi. bolj me zanima konkretni dogovor, tudi če to pomeni, da začnemo delati ne vem, čez eno leto,« še dodaja.

Koliko več bi veljala beseda Ptuja, tudi v luči urgentnega centra, če bi dobili Štajersko pokrajino s sedežem na Ptuju? Kaj eden največjih projektov v zadnjih letih - gradnja kanalizacijskega omrežja - pomeni za domačine? Kakšna je vizija parkiranja v mestnem jedru? Kako realna je oživitev ptujskega morja? Se bo županja cepila proti koronavirusu?

Odgovori na vsa ta vprašanja in še več v spletnem intervjuju po prvi polovici mandata.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Karl Marx (nepreverjen)

nisem vedel da ima Darja Gajšek tako mamo

Ma znamo kako (nepreverjen)

svet24 si/clanek/zabava/estrada/5fe196b50ef3c/lidija-bacic-drazi-s-spuscenimi-hlacami

Drago (nepreverjen)

Pravilno, še pravi čas ! Tuti to bomo preživeli. Bo pač naslednjo leto bolj zanimivo!

Starejše novice