Predlagatelji procesne inovacije, ki je dobila bronasto priznanje Štajerske gospodarske zbornice (foto: Stanko Kozel).
Talum je na dan inovativnosti opravil pregled dosežkov na področju inovativnosti ter podelil priznanja najbolj aktivnim sodelavcem.

Hitra prilagodljivost novim razmeram 

Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič je ob dnevu inovativnosti izrazil zadovoljstvo, saj so se v Talumu hitro prilagodili novim razmeram. Tako je tudi letos dan inovativnosti potekal, le nekoliko drugače.

Tako v Talumu tudi letos niso zanemarili razvoja in so kljub nejasnim časom gledali v prihodnost. Tako so, po besedah vodje strateškega razvoja dr. Stanislava Koresa, čas pandemije izkoristili za raziskave. 

Do konca avgusta letos so tako v Talumu zabeležili kar osem tehničnih izboljšav. Teh osem izboljšav bo na letni ravni prineslo več kot 634 tisoč evrov gospodarske koristi. 
 

Pomembne izboljšave in posamezniki

Štajerska gospodarska zbornica je Talumovemu projektu Učinkovita in trajnostna proizvodnja rondelic in rondel iz nove širine aluminijevega ozkega traku podelila bronasto priznanje za inovacije v podravski regiji. 

Predlagatelji te procesne inovacije so bili Boris Šegula, Gregor Zečević, Tomaž Godicelj, Vekoslav Cestnik in Jože Turk

V okviru tega dne pa je Talum podelil nagrade še drugim pomembnim tehničnim izboljšavam. Tako so pomembne izboljšave še Prenova dvižnih vrat na livni celici SCANIA. Projekt so predlagali Dejan Poplatnik, Franc Lesjak in Zvonko Čerček

Pomemben projekt je tudi Zmanjšanje anodnih efektov, kar sta predlagala Branko Juršek in Anton Verdenik. Tudi Popravilo puhala Hartmann je pomembna tehnična izboljšava, predlagali pa so jo Dušan Debelak, Drago Škerget in Matej Simonič

Predelava in ponovna uporaba hladilnika na PTM žerjavu, ki jo je predlagal Dušan Debelak je prav tako pomemben pridonos. Branko Krajnc je predlagal Vpeljavo novih filtrov pri litju ulitkov, za kar je tudi on dobil nagrado. 

Andrej Petrovič in Tomaž Zemljarič sta uvedla Spremembo tehnologije izdelave peščenih jeder, Uroš Prejac pa je inovator za projektom Obnova pnevmatskih kladiv. 

Za množično inovativno dejavnost so štirje nagrajenci

To so osebe, ki so podale največ predlogov. Letos so tako v Talumu zabeležili kar 1120 inovacijskih predlogov, podalo pa jih je 335 različnih predlagateljev. 

Največ predlogov so podali Janez Vogrinec, ki je podal 34 predloge, Kristijan Gajser s 25 predlogi ter David Lorber in Aleš Krajnc, ki sta vsak podala po 24 predlogov. 
 

Upam si!

Talum je zagnal tudi projekt Upam si!, v okviru katerega so lahko zaposleni predali predloge za enostavno, uporabno in virtualno delo. 

Pet najbolje ocenjenih predlogov so nagradili. Matjaž Škerget je dobil nagrado za projekt Merjenje DMC kode na obdelovalni liniji VW, Natalija Vindiš za Nov pristop pri ponovnem zagonu elektroliznih celic, Milka Kardum za projekt Digitalizacija procesa izdaje osebne varovalne opreme v skladišču OVO, Žan Štern za Merilna priprava WB ter Marjan Rebernišek za projekt Rampa za nalivanje taline iz T4 peči. 

Starejše novice