Foto: Jaka Arbutina
Strdki po cepljenju so zelo redek primer, v Sloveniji pa smo za zdaj brez takšnega primera, je na vladni novinarski konferenci dejal Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani. 

Evropska agencija za zdravila je včeraj popoldne na osnovi zelo natančnih pregledov ugotovila, da je cepivo AstraZeneca učinkovito, varno in da so prednosti cepljenja bistveno večje od pojava zelo redkih neželenih učinkov, povezanih s krvnimi strdki.

Zaradi nejasnih navodil prihaja do zmede

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je izrazil zadovoljstvo glede odločitve Evropske agencije za zdravila, obenem pa izrazil kritiko temu poročilu, saj je bistveno premalo natančno in ne opredeljuje, katerim skupinam posameznikov je to cepivo namenjeno oziroma priporočeno, kar vodi do zmede znotraj evropskega prostora.

»Prenos odgovornosti Evropske agencije za zdravila na članice, na javne agencije za zdravila in na komisije, ki se ukvarjajo s strategijo cepljenja, je relativno neobičajen, saj ne nazadnje sledimo tistim smernicam, ki so bile dane ravno s strani Evropske agencije za zdravila,« je dejal Štrukelj.

En primer strdkov na 250 do 300 tisoč cepljenj

Do 22. marca je bilo danih 25 milijonov odmerkov cepiva. Zbir dokumentacije preko evropske podatkovne baze kaže, da je bilo zaznanih 62 primerov možganskih venskih tromboz in 24 primerov venskih tromboz v trebušni votlini. Do 4. aprila so številke narasle premo sorazmerno s številom cepljenj. 

»Gre torej za približno en primer strdkov na 250 do 300 tisoč cepljenj oziroma približno ena smrt na 1,4 milijona cepljenj. Še vedno govorimo o izjemno redkih primerih, vendar je povezava zdaj nekako vidna,« je pojasnil Štrukelj.

Če bi statistično računali, je to še vedno zelo varno cepivo, vendar v Evropski uniji šteje posameznik in ne statistika, pravi Štrukelj in dodaja, da »če se to zgodi meni, vam ali vašim bližnjim, to seveda ni vseeno«.

Kako je z zaščito brez drugega odmerka?

Štrukelj dodaja, da bodo še naprej spremljali varnost cepiva, pojasnil pa je tudi, kako je z zaščito, če zavrnemo drugi odmerek cepiva. Med ljudmi se je namreč pojavil dvom pred cepljenjem z AstraZeneco.

»Posameznik, ki je bil že cepljen s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca in zavrne drugi odmerek, bo imel 50-odstotno zaščito, kažejo študije. In še to bo veljalo prvih nekaj mesecev po cepljenju,« je pojasnil.

Posameznik, ki je prebolel covid-19 in je dobil samo en odmerek cepiva, pa bo približno toliko zaščiten, kot po dveh odmerkih, pojasnjuje Štrukelj in dodaja, da svetujejo dva odmerka cepiva.

Starejše novice