Slika je simbolična.
Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence je razkrinkala podjetja, ki so vpletena v nedovoljeno dogovarjanje. Odločba sicer še ni pravnomočna.

Po podatkih Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurece so podjetja Mlin KorošecMlinopek Murska SobotaMlinotestPanvita in Žito kršila 6. člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. 

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence 22. decembra 2022 izdala odločbo, v kateri navaja, da so se navedena podjetja dogovorila in si izmenjala informacije o odkupni ceni pšenice.

Po tem so podjetja Žito, Mlinotest, Mlinopek in Panvita usklajeno ravnala pri določanju odkupnih cen pšenice, še ugotavlja agencija in navaja, da so to počela vse od 6. julija 2020 do vsaj 13. oktobra 2020.

Podjetje Mlin Korošec je nedovoljene aktivnosti izvajalo nekoliko dlje, torej od 6. julija 2020 in vsaj do 6. novembra 2020. 

Omenjena podjetja so na tak način neposredno ali posredno določala odkupne cene za pšenico, izhaja iz ugotovitev agencije za varstvo konkurence.

Skrivni sestanek

Stranke naj bi se 6. julija 2020 sestale na neformalnem sestanku in se dogovorile ter si izmenjale informacije o odkupni ceni pšenice v letu 2020, še razkriva agencija za varstvo konkurence.

Po sestanku so sprejele cenike, v katerih so vse določile enake odkupne cene za posamezne kakovostne razrede pšenice oziroma so določile odkupne cene, ki se med seboj razlikujejo zgolj minimalno.

Navedena dejanja spadajo pod omejevalni sporazum oziroma usklajeno ravnanje, katerega cilj je preprečevanje, omejevanje ali izkrivljanje konkurence na ozemlju Slovenije oziroma na znatnem delu notranjega trga.

Dejanje bi lahko prizadelo trgovino med državami članicami Evropske unije, je še navedla agencija za varstvo konkurence.

Na ta način so podjetja kršila prvi odstavek 6. člena zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in prvi odstavek 101. člena pogodbe o delovanju Evropske unije. 

Ravnanja zanikali

Kljub ugotovitvam agencije so podjetja zanikala dejanja in nasprotovala ugotovitvam.

Ob tem so zatrjevala, da s svojimi ravnanji niso kršile pravil varstva konkurence in da so očitki agencije o omejevanju konkurence neutemeljeni.

Ob tem je sicer Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurece zapisala še, da odločba ni pravnomočna, saj imajo stranke postopka zoper njo pravico do sodnega varstva. 

O morebitnih tožbah zoper upravne odločbe agencije odloča Upravno sodišče Republike Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice