Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Trinajstega maja je prenehal mandat poslancem prejšnje vlade. Nekateri od njih so se odločili za nadomestilo poslanske plače po prenehanju mandata. Preverili smo, kateri.

Pravico do nadomestila plače ureja zakon o poslancih. Nadomestilo pripada poslancu, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Pravica do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače

Prav tako tudi, če ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Torej dokler se bivši poslanec ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, mu pripada pravica do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata.

Poslanec, ki uveljavlja pravico do nadomestila plače, pa ne prejema drugih prejemkov in povračil, ki so mu pripadala, ko je opravljal funkcijo poslanca (povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, regres za prehrano, regres za letni dopust, nadomestilo za ločeno življenje, mesečni pavšal za pokrivanje stroškov za opravljanje funkcije poslanca v zvezi z delom v volilni enoti ...).

Za nadomestilo poslanske plače zaprosili tudi Trček, Židan, Rajić in Lep

Preverili smo, kdo od bivših poslancev Ptuja in širše okolice je zaprosil za nadomestilo poslanske plače.

Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, sta se za nadomestilo poslanske plače odločila Jani Ivanuša in Aljaž Kovačič.

  • Jani Ivanuša - za obdobje od 14. maja do 13. novembra 2022 mu pripada 1.727,35 evra,
  • Aljaž Kovačič - za obdobje od 14. maja do 13. novembra 2022 mu pripada 1.678,00 evra.

Kdo nima pravice do nadomestila?

Sicer pa ima poslanec, ki je opravljal funkcijo poslanca že pred mandatom, ki mu je prenehal, za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj.

Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače.

Poslanec, ki je bil do potrditve mandata v delovnem razmerju in mu pravice ter obveznosti iz tega delovnega razmerja na podlagi sporazuma z delodajalcem mirujejo, po prenehanju mandata nima pravice do nadomestila.

Čas prejemanja nadomestila se poslancu, ki mu je prenehal mandat, šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan po predpisih, ki urejajo socialno zavarovanje oseb v delovnem razmerju, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice