Dars se bo v prihodnjem letu lotil poenotenja celostne podobe malih počivališč ob slovenskih avtocestah in hitrih cestah, na katerih ni bencinskih servisov.

Na Darsu so za STA povedali, da so v teku postopki priprave izvedbe projektiranja in izvedbe izbora izvajalca del. Po zaključku del in prevzemu preurejenih počivališč bodo objavili razpis za oddajo površin spremljajočih dejavnosti na malih počivališčih najugodnejšem ponudniku.

Med spremljajoče dejavnosti sodijo npr. gostinska dejavnost, prodaja sadja in zelenjave ter brezalkoholnih pijač in prodaja spominkov oziroma lokalnih izdelkov.

Ponudnik odgovoren za vzdržavenje počivališča

Izbrani ponudnik bo moral poleg izvajanja lastne dejavnosti skrbeti tudi za vsakodnevno čiščenje sanitarij, celotne površine in neposredne okolice, izvajati dnevni nadzor nad brezhibnostjo stanja celotne površine ter po potrebi praznjenje posod z odpadki in skrbeti za odvoz smeti v sodelovanju z lokalno komunalno službo. Poskrbeti bo moral tudi za izvajanje košnje na površinah za spremljajoče dejavnosti, tako da vegetacija ne bo presegla višine 20 centimetrov, in pa za ostala morebitna druga dela, kot so npr. posipanje soli in vzdrževanje javne razsvetljave.

Prav na urejenost malih počivališč je namreč v zadnjem času letelo več kritik.

Trenutno 67 počivališč

Ob slovenskem avtocestnem križu, ki zaobjema nekaj manj kot 620 kilometrov avtocest in hitrih cest, je sicer trenutno 67 počivališč, v bližnji prihodnosti pa jih bo 68.

Po dograditvi manjkajočega dela podravske avtoceste med Podlehnikom in Gruškovjem, ki bo v celoti predvidoma odprta še letos, bo namreč odprto tudi počivališče Podlehnik v smeri Hrvaške. Novembra lani, z odprtjem prvega odseka te avtoceste med Draženci in Podlehnikom, je bilo počivališče Podlehnik odprto le v smeri Maribora.

Od omenjenih 67 počivališč jih je 54 opremljenih z bencinskim servisom, pri čemer to ponudbo zagotavljata Petrol in OMV, preostala pa so mala počivališča.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice