Slika je simbolična.
Odločite se za cepljenje, zaščitite sebe in svojo družino, poziva državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila državni sekretar na m inistrstvu za zdravje Franc Vindišar in Martina Gašperlin, vršilka dolžnosti glavne tržne inšpektorice.

Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, je pojasnil, da je bilo včeraj 3144 ljudi na novo okuženih oziroma 1132 manj kot prejšnji torek, še vedno pa imamo v državi 43.457 aktivno okuženih oseb.

V zadnjih sedmih dneh je bilo v povprečju vsak dan potrjenih skoraj 3000 primerov. Bolnišnično oskrbo potrebuje 1168 ljudi, od tega se na intenzivnih enotah zdravi 283 bolnikov.

Intubiranih je kar 206 pacientov, povprečna starost na oddelkih intenzivne terapije je 64,7 leta. Petnajst covid bolnišnic deluje kot enotna covid bolnišnica na državnem nivoju, po principu kriznega upravljanja.

Bolnišnice sklepajo dogovore glede premeščanja kadrov

Po njegovih besedah bolnišnice aktivno sklepajo dogovore z drugimi zavodi glede premeščanja kadrov. Univerzitetni klinični center Ljubljana na primer poroča, da ima sklenjen dogovor s 27 zavodi, s čimer so lahko na covid oddelke razporedili dodatnih 54 diplomiranih medicinskih sester in 22 srednjih medicinskih sester.

Covid-19 bolnišnice so se tudi notranje reorganizirale. Tako poročajo, da so na covid oddelke, tako navadne kot intenzivne, premestile 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester ter 645 srednjih medicinskih sester.

»Izpostaviti je potrebno, da so se za pomoč na covid oddelkih javili tudi zaposleni pri koncesionarjih in zasebnikih, študentje medicine in zdravstvene nege ter dijaki. Vseh prijavljenih, ki so pripravljeni nuditi pomoč na covid-19 oddelkih, je trenutno 249. Prevladujejo zobozdravniki 72, zdravniki 44, študentje medicine 33 in zdravstvene nege 30,« je tudi pojasnil državni sekretar.

Število intenzivnih postelj se povečuje iz dneva v dan

V nadaljevanju je razložil, kaj pomeni, ko iz dneva v dan povečujemo število intenzivnih postelj. Vindišar pravi, da mu je pri vsakem novem hospitaliziranem težko, še posebej, ko pacient zamenja oddelek in ga prestavimo v intenzivno enoto.

»To so moji sodržavljani, naši znanci, naši sosedje. Še težje mi je, ko spremljam dnevno število umrlih. Vsi ti ljudje imajo družine, tukaj so solze in ena sama velika žalost. 

Prosim vas, odločite se za cepljenje, zaščitite sebe in svojo družino, lahko da boste ravno vi tisti, ki boste potrebovali zdravniško pomoč. Solidarnost in zaupanje znanosti sta med nami, le najti ju moramo. Še vedno verjamem, da nam bo uspelo, samo stopiti moramo skupaj združeni proti virusu. Prosim, cepite se,« je dodal Vindišar.

Novost pri samotestiranju

Tisti, ki se samotestirate, lahko ploščico, kjer se vidi rezultat testa, skupaj z osebnim dokumentom, predložite pri izvajalcu PCR testiranja, je pojasnil Vindišar.

»S tem načinom smo pomembno razbremenili primarni nivo in pospešili pridobivanje rezultatov testiranja.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

MATEJ (nepreverjen)

VESTE KAJ?! NITI ZA BRATI MI NI VEČ TEGA VAŠEGA DREKA IN POSILJEVANJA S CEPLJENJEM! NA KOZLANJE MI GRESTE, DOBESEDNO NA KOZLANJE!

Starejše novice