Ob zmeraj pogostejših izklopih vode s strani ptujske komunale se številni bralci sprašujejo, čemu. Povprašali smo direktorja Janka Širca.

Izklopi vode na ptujskem se v zadnjih mesecih vrstijo en za drugim. Dogaja se, da v dopoldanskem času vode ni po celotnih ulicah, krajih, zaselkih.

Razlog? Ptujska komunala ponavadi navede kar nujna vzdrževalna dela

To, pojasni direktor Komunalnega podjetja Ptuj, pomeni interventno vzdrževanje v primeru nepredvidljivih dogodkov. Taki dogodki so na primer lomi, puščanje pitne vode na cevovodih in priključkih, poškodbe na zajetjih, okvare obračunskega vodomera in podobno. 

Direktor Janko Širec za Ptujinfo jasno pove, da je v zadnjih letih toliko vzdrževalnih del, ker je stanje vodovodnega omrežja, ki je v upravljanju ptujske komunale, v relativno slabem stanju. Doda, da je velik del vodovodnega omrežja iz neustreznih materialov. 

Cevi iz neustreznih materialov, imamo še azbestno-cementne

Širec dodaja, da se defekti na vodovodnem omrežju dogajajo predvsem tam, kjer so cevi iz neustreznih materialov. Pri tem izpostavi dve težavi - cevi iz PVC materiala in azbestno-cementne cevi. 

»Slabost teh materialov se je pokazala s časom, ki kot posledica staranja teh materialov vpliva na poslabšano prožnost in žilavost cevi,« pove direktor ptujske komunale. 

Prav omenjeni materiali pa so razlog za številnimi prelomi teh cevi. Prelome povzroča še dotrajanost cevi, kar za Ptujčane in Ptujčanke pomeni moteno oskrbo s pitno vodo zaradi mnogih nujnih vzdrževalnih del. 

Širec pa izpostavlja še eno težavo, zaradi katere so popravila vse pogostejša. Poleg cevi iz neprimernih materialov, starih cevi, pa težavo povzročajo tudi dotrajani vodovodni priključki. 

»Nekateri so v tako slabem stanju, da več ne dosegajo zahtev za varno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo v skladu s predpisanimi merili,« je jasen za Ptujinfo

Vlagalo se ni do leta 2014, zdaj je škoda nepopravljiva

Direktor ptujske komunale za Ptujinfo doda, da je slab sistem posledica nevlaganj v vodooskrbni sistem predvsem do leta 2014. Po tem letu so uvedli omrežnine

Prav to nevlaganje pa je privedlo do stanja, ko ni več mogoče zagotavljati nemotene oskrbe in normalnega opravljanja dejavnosti. 

»Z letom 2014 se zagotavljajo minimalna sredstva za nujna investicijska vlaganja, s čemer pa zamujenega ni mogoče nadoknaditi, zato bodo v bližnji prihodnosti potrebna večja investicijska sredstva za obnovo vodovodnega omrežja in s tem omogočena varna in nemotena oskrba s pitno vodo naših odjemalcev,« je jasen Širec. 

Sklop ena oddan, podravski vodovod ni padel v vodo

Večja investicijska vlaganja v vodovod pa so v načrtu že dolga leta. V začetku letošnjega septembra pa je tudi na tem področju končno prišlo do pozitivnega preboja. 

Po letih debat, nestrinjanj in iskanj kompromisov med občinami so v začetku septembra, na enajsti redni seji Kolegija županov Spodnjega Podravja le odločili: sklop ena se sprejme. 

Celoten projekt obnove podravskega vodovoda je razdeljen v sedemnajst sklopov. V prvem sklopu je izdelava projekta za cevovode, nato projekt izdelave dveh novih virov s filtri železa in mangana ter izdelava projekta za zamenjavo obstoječih krmilnikov, posodobitev opreme. 

Do septembra tako ni bil potrjen niti prvi sklop - izdelava projekta za cevovode. Prav to pa se je v začetku septembra spremenilo. Občine so se končno strinjale dovolj, da so lahko oddali naročilo za izdelavo projekta cevovodov. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Meri (nepreverjen)

Gospodje iz Komunalnega podjetja Ptuj: kam dajete denar od omrežnin, ki ga Ptujčani že dolgo mesečno plačujemo, to je 16,3608 EUR-a (plačevali pa smo mesečno že znesek 17,2 EUR-a) ??!! Presneto, nehajte nas že samo izkoriščati !!
e

Starejše novice