Slika je simbolična.
Čeprav se šolarji ponedeljkov po navadi ne veselijo, pa je bil včerajšnji najbrž za mnoge drugačen. Šole so po 120 dneh spet oživele.

V razrede so se včeraj vrnili učenci vseh razredov osnovnih šol in zadnjega letnika srednjih šol. 

Roman Brunšek, ravnatelj Osnovne šole Škofljica, je na obrazih otrok, ki so ponovno vstopili v razrede, opazil veselje, skorajda navdušenje. 

Učenci se zadržujejo v matičnih učilnicah, iz hodnikov morajo čimprej oditi. Opaziti je, da so se naveličali izobraževanja na daljavo, dovolj so imeli videokonferenc. 

Čeprav se je večina veselila vračanja v šolo, pa so nekateri potarnali, da jim je bilo prijetno tudi doma. A ti učenci so bili v manjšini, pove ravnatelj. 

Šole so izvajale tudi vpise, pomoč

Šole so kljub epidemioloških omejitvam izvedle tudi vpise učencev v prvi razred, skrbeli pa so še za socialno pomoč učencem ter za razdeljevanje računalnikov. 

Ravnatelj Osnovne šole Škofljica pove, da so zelo ponosni na svoje učitelje in učiteljice, saj so bili na ure dobro pripravljeni, pokazali pa so tudi veliko samoiniciative. 

Karantene so uspešen korak

Ravnatelj dodaja, da so karantene v primeru okužbe enega učenca primeren in dober ukrep, saj je kljub začetnim krčem lažje odrediti karanteno oddelku, kot pa zapreti celo šolo. 

A Brunšek opozori, da so ravnatelji navodila dobivali pozno, včasih celo prepozno. Pove, da na njihovi šoli ni mogoče zagotoviti vseh ukrepov. 

Tako na primer izpostavi težavo izvajanja kosil, ki jih nekateri dobivajo v učilnicah ali celo avli, saj šola jedilnice ne more razširiti. 

Težave so se pokazale tudi pri izvajanju obveznih in neobveznih izbirnih predmetov, ki se trenutno izvajajo na daljavo, saj bi drugače prišlo do prevelikega mešanja med oddelki. Izvajanje teh predmetov na daljavo ni ustrezno, saj je nekaj teh povezanih tudi s športom.

A ravnatelj ima tudi na to pozitiven pogled in pove, da bo tudi to nekoliko lažje z bližajočimi pomladanskimi dnevi. 

Težave se kažejo tudi pri izvajanju podaljšanega bivanja, saj se to za nekatere ne more izvajati. Za tem je preprost razlog - učiteljev je premalo. 

Znanje bo slabše, nekateri učenci so bili manj dostopni

Zaradi dela od doma in uporabe računalnikov so bili nekateri učenci manj dostopni. Njim se bo pomagalo z dodatnimi individualnimi ali skupinskimi učnimi urami. 

Ravnatelj dodaja, da je cilj, da vsi učenci dosežejo temeljna znanja. 

Tudi srednješolci so izgubili skoraj celo leto dela v šoli, zato Brunšek poudarja, da bo znanje slabše.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice