Opozicija bo danes vložila konstruktivno nezaupnico. Gre za izraz, ki označuje izgubo podpore vladi v parlamentu in če je ta uspešna, se rezultira v padec vlade. Preverjamo, koliko bralcev Ptujinfo podpira vložitev in uspeh nezaupnice.

Politični parket še vedno pretresa novica o vložitvi konstruktivne nezaupnice, ki jo že nekaj mesecev napovedujejo LMŠ, SD, Levica in SAB, ter negotovost ob preštevanju poslanskih glasov za uspeh nezaupnice.

Danes bo predvidoma vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem.

Možnosti za njen uspeh so se povečale potem, ko je DeSUS na predlog predsednika stranke Erjavca, po odločitvi članov sveta stranke nedavno zapustila koalicijo Janeza Janše.

V minulih dneh so potekali številni pogovori tako podpornikov nove kot akterjev aktualne vlade s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki za uspeh potrebuje 46 poslanskih glasov, na obeh straneh povzroča napetost in negotovost.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, s podporo stranke DeSUS pa 43 poslancev oziroma glasov.

In kaj je konstruktivna nezaupnica?

Ustava določa, da lahko državni zbor vladi izglasuje konstruktivno nezaupnico, in sicer tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade.

S tem je dotedanji predsednik vlade razrešen, mora pa kljub temu skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

Erjavec pričakuje potrebnih 46 poslanskih glasov

Predsednik DeSUS in verjetni kandidat za novega predsednika vlade Erjavec je po torkovi večurni razpravi s poslanci DeSUS sicer sporočil, da ima njihovo podporo in podpise, a se je pozneje izkazalo, da jih še niso prispevali.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je za TV Slovenija pojasnil, da so dali soglasje k podpisom, niso pa imeli na mizi celotnega besedila nezaupnice, ampak le tri strani. 

Koliko poslanskih podpisov bo dejansko pod predlogom nezaupnice vladi Janeza Janše, bo torej znano danes, dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji državnega zbora sredi prihodnjega tedna.

Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

Vladna koalicija meni, da ima zagotovljenih 47 glasov

Na drugi strani pa predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin vztraja, da sedanja vlada ni manjšinska, ampak še vedno večinska, saj ima vladna koalicija po odhodu stranke DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov. Prepričan je, da bo vlada dokončala mandat brez večjih težav, konstruktivna nezaupnica pa ne bo uspela.

Kot je pojasnil Tonin, je svojo trditev o 47 poslanskih glasovih podal na podlagi opravljeni več deset telefonskih pogovorov in danih zagotovil. S poslanci, ki so pripravljeni sodelovati s koalicijo, pa bodo podpisali posebne sporazume o sodelovanju.

»Z nekaterimi že imamo podpisane, z nekaterimi jih še bomo in so v fazi usklajevanja,« je pojasnil. Se pa po njegovih besedah nekateri poslanci ne želijo izpostavljati, »ker se na njih vrši silovit pritisk«.

Stranke vladne koalicije SDS, SMC in NSi imajo sicer 41 poslancev, glede na javno izraženo podporo lahko računajo tudi na glas poslanca Roberta Polnarja, tri poslance SNS in bržkone vsaj pri delu glasovanj na poslanca narodnih manjšin.

Rezultati ankete

Zaradi dveh nasprotujočih se političnih polov in vztrajno bližajočega datuma glasovanja o konstruktivni nezaupnici, nas je zanimalo, ali naši bralci podpirajo vložitev nezaupnice in morebitni posledični padec trenutne vlade pod vodstvom Janeza Janše.

V anketi je sodelovalo 707 udeležencev oziroma bralcev Ptujinfo. Pri tem jih je 238 oziroma 33,66 odstotka glasovalo, da podpirajo vložitev konstruktivne nezaupnice in posledični padec vlade, 463 oziroma 65,49 jih je glasovalo, da ne podpirajo vložitev nezaupnice, oziroma 0,85 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice