Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB želijo oblikovati alternativo obstoječo vladi, pobudo pod imenom 'Koalicija ustavnega loka' jim je predstavil ekonomist Jože P. Damijan, ki je pripravljen postati tudi mandatar.

Kot je zapisal ekonomist Jože P. Damijan na svojem blogu, je s skupino državljanov, »ki so se že doslej angažirali s kritiko spodjedanja demokratičnih temeljev države Slovenije«, na vodje štirih opozicijskih strank naslovil iniciativo za ustanovitev 'Koalicije ustavnega loka'.

Vodje opozicijskih strank naj bi se s pobudo strinjale, zato so že pričeli vsebinske pogovore, podrobneje pa naj bi jo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Jože P. Damijan je sicer ekonomist in redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, ker je leta 1992 tudi diplomiral, leta 1995 pa še magistriral z delom Analiza ekonomskih značilnosti majhnih držav v svetovni trgovini.

V prvi Janševi vladi (od 2004 do 2008) je bil minister za razvoj in zagovornik uvajanja enotne davčne stopnje, a že po treh mesecih odstopil. Svoje ekonomske poglede je vmes nekoliko spremenil, nazadnje pa se je leta 2018 omenjal kot eden izmed možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije.

V novo koalicijo vabijo tudi NSi, SMC in DeSUS

Pobudniki tehnične vlade v dokumentu, ki ga je pridobila STA navajajo, da se »pred našimi očmi izvršuje neizrečen, a nič manj neprikrit poskus stranke SDS, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov, ped za pedjo, korak za korakom, spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka naš mednarodni položaj«.

Pri tem pa po njihovem mnenju ne gre »le« za »izrazito nekompetentnost soočanja z realnimi problemi, kar je neizbežna posledica zanikanja strokovne avtonomije in kadrovskega voluntarizma, za suverene države zavržno servilnost do tujih finančnih sponzorjev in ideoloških mentorjev, za privatizacijo javnega in toleriranja korupcije ... Gre za veliko več in veliko hujšega, z daljnosežnejšimi in težje popravljivimi posledicami. Gre za ustavljanje ustave, najvišjega akta soglasja v neki skupnosti, brez spoštovanja katerega ostane le brezpravje, oblastniška samovolja, avtoritarna država in družba brez prihodnosti«.

Predlagajo, da se v 'Koalicijo ustavnega loka' enakopravno vključijo stranke trenutne opozicije LMŠ, SD, Levica in SAB, vabilo pa da je odprto tudi za DeSUS, SMC in NSi. Hkrati bi k dialogu in sodelovanju povabili tudi predstavnike petkovih protestov. Vlada 'Koalicije ustavnega loka' bo politična, ne tehnična in bi zaključila mandat z rednimi državnozborskimi volitvami 2022, je razvidno iz dokumenta, po poročanju STA.

Slednji navaja tudi programske prioritete, ki temeljijo na šestih stebrih za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost. To so učinkovit odgovor na koronsko krizo na zdravstvenem področju, infrastruktura za prijazno prihodnost, sodobna infrastruktura, znanje in kultura, zelena in digitalna preobrazba ter spodbujanje tehnološkega razvoja in komercializacije razvojno prebojnih idej.

Poleg Jožeta P. Damijana so podpisani pobudniki še Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Niko Toš in Slavoj Žižek, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice