Vir: Igor Plohl, osebni arhiv
Zdravniška stavka močno vpliva tudi na invalide. Na to opozarja tudi v Mariboru zaposleni invalid Igor Plohl, ki pravi, da bi lahko zaradi stavke izgubil službo in posledično svojo priborjeno samostojnost.

Zdravniški sindikat Fides vstopa v deveti teden stavke. V prvi polovici tedna naj bi se med sindikatom in vladno stranjo nadaljevala pogajanja, ki doslej, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, bistvenega napredka niso prinesla. Tako tudi ni jasno, kako daleč je do dogovora, ki bi prinesel prekinitev ali vsaj začasno zamrznitev stavke.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov pomembno vpliva tudi na paciente. Ker zaposleni do preklica opravljajo le nujne storitve, je namreč veliko bolnikov že ostalo brez naročenih pregledov, operacij in drugih storitev.

Med najbolj prizadetimi skupinami pacientov so tisti, ki čakajo na odložljive, a pomembne storitve, med katerimi so tudi invalidi.

Na to je te dni opozoril na Ptuju rojeni Igor Plohl, profesor geografije in sociologije, ki ga je leta 2008 padec z lestve zaznamoval za vse življenje, saj je postal paraplegik.

Po preselitvi v Lenart v Slovenskih goricah, kjer stanuje še danes, živi polno in samostojno življenje, ne nazadnje je zaposlen kot profesor v bolnišnični šoli, ki je enota Osnovne šole Bojana Ilicha Maribor in deluje na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

A bi lahko zaradi stavke zobozdravnikov in zdravnikov vse to izgubil. 

Aprila bi lahko ostal brez vozniškega dovoljenja

Igor Plohl opozarja nad trenutnim stanjem, ki ga zdravniška stavka prinaša najranljivejšim posameznikom. Kot pravi, se boji, da bi že aprila lahko ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav po njegovih besedah ni storil prav ničesar narobe.

Za podaljšanje dovoljenja namreč potrebuje potrdilo, ki ga lahko dobi le v ambulanti za voznike invalide v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani.

Inštitut pa se je prav tako pridružil stavki, zaradi česar izvajajo le nujne storitve oziroma obravnavajo paciente stare do 18 in nad 65 let, kljub temu da je vlada sprejela odlok o opravljanju zdravniške službe. Tako bi po odloku morali zdravniki opravljati tudi zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.

A je stavkovni zbor zdravnikov v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki pravi, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit.

Lahko bi ostal celo brez službe

Plohl razlaga, da so mu iz ambulante za voznike invalide v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani sporočili, da ni upravičen do pregleda, saj bi moral zanj biti mladoleten ali star nad 65 leti.

»Vlada Republike Slovenije je sprejela odlok, po katerem mi ta pravica pripada, vendar tega na Soči ne spoštujejo. Otroke v šoli učim, da živimo v pravni državi. Očitno jih zavajam. Odlok vade je končal na ustavnem sodišču, ki bo o njegovi veljavnosti odločilo, ko pač bo. Glede na hitrost odločanja naših sodišč nisem prepričan, da bo to kmalu,« je na družbenem omrežju Facebook zapisal Igor Plohl.

Pri tem dodaja, da ne gre za osamljeno situacijo, saj je veliko invalidov vozniško dovoljenje že izgubilo. »Ko bom brez njega ostal tudi sam, bom zelo verjetno neopravičeno izostal od dela. Mogoče bom izgubil celo službo,« je jasen Plohl.

Zaradi njegove gibalne oviranosti poti iz Lenarta do Maribora ne more opraviti z avtobusom, saj ti skoraj v večini niso prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih. 

Plohl poudarja, da gre za diskriminatorno početje

Igor Plohl se v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook sprašuje, ali bi bila rešitev za nastalo situacijo ta, da tudi sam ne spoštuje zakonov in se posledično vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

»Ali veste, kakšna je kazen? 500 evrov in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala. Kaj me čaka, če se vseeno podam na cesto in se mi zgodi nesreča? Mislim, da sem pravno formalno avtomatsko kriv. Mi bo zavarovalnica izplačala odškodnino, če se mi zgodi kaj hudega? Gotovo ne,« meni Plohl.

Ne nazadnje se obregne tudi ob dejstvo, da gre za diskriminatorno početje. »Očitno drugi vozniki nimajo težav z zdravniškimi pregledi, ker nihče ne poroča, da ne morejo podaljševati vozniških dovoljenj. Problem je torej v tem, da sem invalid! Gre za eklatantno diskriminacijo,« poudarja Plohl.

Zato je prijavo že podal varuhu bolnikov pravic, varuhu človekovih pravic in zagovorniku načela enakosti, ki je danes potrdil prejem prijave in navedel, da zagovornik predlog obravnava prednostno.

»Kaj mi torej preostane? Na koga se naj obrnem? Naj en dan pred pretekom vozniškega dovoljenja avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko? Mogoče bi bila boljša izbira Fides ali kar vlada Republike Slovenije?« zaključuje svoj zapis Igor Plohl.

Komentarji (1)

VATO MATEJOVEC (ni preverjeno)

Za to, če bo Igor izgubil službo, odgovornim dol visi. Oni je ne bodo. Ostali bodo priklopljeni na državno vime...

Starejše novice