Podjetja ob napovedi ponovnega zaprtja države in pozivih k prehodu na delo na daljavo večinoma ne načrtujejo ustavitve proizvodnje, pač pa bodo še naprej izvajala ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi.

Predstavniki vlade so podjetja v nedeljo pozvali, naj med 1. in 11. aprilom delo po možnosti organizirajo na daljavo. Če tega ni mogoče storiti, pa naj delavce spodbudijo h koriščenju dopusta ali nadur.

Vlada je namreč v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Ti bodo, z izjemo zaostritev na meji s Slovenijo, ki velja že od danes pa vse do vključno 12. aprila, veljali od 1. do vključno 11. aprila.

»Opravljanje dela na daljavo je izjemno učinkovit kolektiven ukrep varnega opravljanja dela, saj lahko zajame veliko število delavcev in odpravi tveganje za okužbo,« je pozvala tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Od letošnjega januarja do konca marca je delo na domu prijavilo nekaj manj kot 1600 poslovnih subjektov za skoraj 77.000 delavcev. Prav zato smo se odločili preveriti, kako bodo delo ob novi zaustavitvi javnega življenja organizirala štajerska podjetja.

Podjetje AJM bo v času zaprtja poslovalo brez prekinitve

V podjetju AJM bodo v času ukrepov v proizvodnji poslovali brez prekinitve, saj kot pravijo, morajo izpolniti naročila, v veliki meri tudi iz tujine.

»Tako da si ne moremo privoščiti zamud pri dobavi izdelkov. Naj poudarim, da vseskozi posebno pozornost posvečamo ukrepom za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 in varnemu delu, in tako bo tudi v prihodnje. Spremembe bodo edino na segmentu montaž. Montažo stavbnega pohištva bomo izvajali samo tam, kjer lahko zagotovimo pogoje brez stika s kupcem,« pravi direktor podjetja AJM Trivo Krempl.

Na vprašanje, ali bodo poslovanje kakorkoli prilagodili na delo od doma, pa v podjetju odgovarjajo pritrdilno, »kjer je to mogoče, in v kolikor bodo imeli zaposleni potrebo po delu od doma zaradi varstva otrok,« pravi Krempl in dodaja, da pri tem delavci ne bodo koristili čakanja na delo od doma. 

Pri tem direktor Trivo Krempl poudarja, da bo podjetje v času motenega poslovanja gotovo utrpelo gospodarsko škodo. »Poleg motenega poslovanja se pojavljajo še motnje pri dobavah materialov, ki jih v proizvodnji uporabljamo, prav tako pa zaznavamo ekstremna povišanja cen surovin in osnovnih materialov na trgu. Upamo, da bodo ukrepi učinkoviti in kratkotrajni, kot je planirano, ter da bodo od 12. aprila naprej gospodarske dejavnosti spet sproščene,« še dodaja Trivo Krempl.

Pošta Slovenija pričakuje povečanje števila pošiljk

Od doma bodo v pretežni meri delali vsi zaposleni v strokovnih službah družbe, ki jim delovni proces to dopušča, pa o prilagoditvi dela od doma odgovarjajo na Pošti Slovenije

»Napovedani omejitveni ukrepi v ničemer ne spreminjajo že nam poznanih regulatornih ukrepov. Tudi ob ponovnem zaprtju bomo v Pošti Slovenije vlagali vse napore, da bomo zagotovili prenos poštnih pošiljk na kakovosten in varen način do uporabnika,« razlagajo na Pošti Slovenije.

Že sprejeti dodatni ukrepi za čim bolj tekoče odvijanje poštnega prometa ostajajo v veljavi v vseh fazah prenosa pošiljk, kadrovske kapacitete namreč dopolnjujejo, po potrebi pa bodo povečali tudi število študentov za pomoč pri delu in sprejeli druge ukrepe za obvladovanje povečanih količin pošiljk in povečanega obiska pošt. Delovni časi določenih pošt pa so sicer podaljšani že od začetka epidemije v lanskem letu. 

»Od začetka letošnjega leta količine paketnih pošiljk še naprej ostajajo precej visoke in nad običajnim povprečjem. Zaradi zaprtja trgovinske in druge gospodarske dejavnosti predvidevamo, da se bo število paketnih pošiljk še nekoliko povečalo, vendar ne na raven novembra in decembra lani, ko je Pošta Slovenije v notranjem in mednarodnem poštnem prometu prenesla rekordno količino paketov, količine paketnih pošiljk so se v posameznih najbolj obremenjenih dnevih več kot podvojile,« zaključujejo na Pošti Slovenije.

Nekateri delavci Zavarovalnice Sava doma že leto dni

Večino zaposlenih Zavarovalnice Sava že od marca prejšnjega leta svoje delo večinoma opravlja od doma. Glede na ukrepe, ki jih je sprejela vlada, pa bodo v času zaprtja države še vedno delovali na način, »ki tako zaposlenim kot strankam omogoča največjo možno zaščito,« dodajajo v Zavarovalnici Sava.

»V Zavarovalnici Sava že vse od izbruha koronavirusa povečano pozornost namenjamo zdravju naših zaposlenih in naših strank. Od samega začetka, marca 2020, ko so se pojavile prve okužbe v Sloveniji, je strankam v celoti omogočeno poslovanje z nami na daljavo, od sklenitve zavarovanja, do reševanja škodnih primerov,« so še povedali v Zavarovalnici Sava.

V Marpromu bodo v službi predvsem vozniki avtobusov

Ali bodo v kakršnikoli meri prilagodili delo v času ponovnega zaprtja države pa smo povprašali tudi podjetje Marprom. 

»Kar se tiče zaposlenih v Marpromu bodo v naslednjih dneh v službi predvsem vozniki, ki jih potrebujemo za izvajanje mestnega avtobusnega prometa po počitniških voznih redih, in tisti zaposleni, ki bodo opravljali nujna vzdrževalna dela. Za ostale je predvideno, da bodo v največji možni meri koristili letni dopust. Točnih številk trenutno še nimamo, saj jih še usklajujemo,« pravijo v Marpromu.

V Henklu večino delavcev napotili na delo od doma

V podjetju Henkel Maribor odgovarjajo, da bodo sledili priporočilom stroke in tako vse zaposlene, ki jim narava dela to omogoča, v tem času napotili na delo od doma

»Na delo na lokacijo podjetja bodo prihajali le zaposleni, ki opravljajo ključna dela za omogočanje nemotenega delovanja proizvodnega procesa in ki dela ne morejo opravljati od doma. Enake strategije smo se poslužili že v prvem in drugem valu epidemije, zato večjih težav ne pričakujemo,« pravijo v mariborskem Henklu.

Dravske elektrarne si zaustavitve proizvodnje ne morejo privoščiti

Na drugi strani pa Družba Dravske elektrarne Maribor poudarja, da si zaustavitve proizvodnje ne sme in ne more privoščiti

»V skladu z upoštevanjem priporočil države in ukrepov, ki v družbi že veljajo, ter tistih, ki jih bomo v naslednjih dneh še uvedli, bo proizvodnja električne energije iz Dravskih elektrarn tudi v naslednjih dneh varna in zanesljiva. Sodelavcem, ki jim narava dela to omogoča, bomo odredili delo od doma. Sodelavci, ki so ključni za prej omenjeno varno in zanesljivo proizvodnjo električne energije - to so predvsem tehnični kadri na elektrarnah in zaposleni v centru vodenja, ostajajo na delovnih mestih,« odgovarjajo v Dravskih elektrarnah.

Kljub zaprtju bodo poslovalnice Nove KBM odprte

V obeh obdobjih razglašene epidemije so v Novi KBM v skladu z navodili pristojnih institucij zaposlenim, ki jim narava dela to dopušča, organizirali delo od doma, kar pomeni, da zaposleni, ki jim narava dela in njegova organizacija to dopuščata, svoje delo že opravljajo od doma. 

»Hkrati strankam ves čas zagotavljamo nemoten dostop do opravljanja bančnih storitev, saj je izvajanje bančnih storitev tudi ob tokratni zaostritvi ukrepov uvrščeno med izjeme. Naše poslovalnice bodo strankam na voljo kot običajno, kljub temu pa stranke prosimo, da morebitne spremembe delovnih časov poslovalnic pred obiskom še preverijo na naši spletni strani, v spletni banki ali s klicem v kontaktni center. Strankam tudi svetujemo, da za opravljanje bančnih storitev še naprej v čim večji meri uporabljajo digitalne poti,« pravijo v Novi KBM.

V kidričevskem Talumu bodo koristili dopust

V Skupini Talum so doslej z vsemi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom uspešno zagotavljali zdravje in varnost vseh sodelavcev ter ohranjali neprekinjen proizvodni proces.

»Trenutne razmere na trgu, ki se odražajo v dobri zasedenosti naše proizvodnje, predstavljajo v teh zaostrenih epidemioloških razmerah in omejevanju javnega življenja dodaten izziv izpolnjevanja pričakovanj naših kupcev. Kljub temu se bomo v Talumu povsod, kjer nam delovni proces to omogoča, odzvali pozivu vlade in zmanjšali prisotnost sodelavcev v tovarni. Hkrati bomo dodatno omejili vse aktivnosti, ki niso nujne za izvajanje neprekinjenega proizvodnega procesa ter izključno z njim povezanega storitvenega delovnega procesa,« poudarjajo v Skupini Talum.

Pri tem dodajajo, da bodo iz delovnega mesta odsotni predvsem sodelavci v podpornih procesih v proizvodnih enotah, storitvenih procesih in strokovnih službah. Dogovorno bodo pri tem koristili neizkoriščen dopust iz leta 2020 in proporcialni del dopusta letošnjega leta. 

»Organizirali bomo tudi delo na daljavo tam, kjer je nujno potrebno izpeljati aktivnosti za zagotavljanje nemotenega poteka proizvodnje, naši sodelavci bodo koristiti tudi varstvo otrok. V delovnih sredinah, kjer zaradi sprejetih državnih odlokov in posledičnega zaprtja in izvajanja dejavnosti, sodelavcem ne moremo zagotavljati dela, bomo koristili ukrep začasnega čakanja na delo,« še dodajajo v Talumu.

V Perutnini Ptuj delo nemoteno, nekateri zaposleni bodo doma

V Perutnini Ptuj bodo proizvodni procesi v tem času potekali nemoteno ob upoštevanju preventivnih ukrepov. 

Odsotni bodo zaposleni, ki spadajo v rizične skupine, in tisti, ki nimajo zagotovljenega nujnega varstva otrok. 

Organizirano pa imajo tudi delo od doma. To je v podpornih procesih, kjer prisotnost na delovnem mestu ni nujna. Nekateri zaposleni v Perutnini Ptuj bodo koristili letne dopuste. 

Komentarji (1)

Bojaan91

Če se že gremo neka zaprtja potem dajmo vse zapret!

Starejše novice