Slika je simbolična.
Vrtci so v minulih dneh dobili dvoumne okrožnice z ministrstva za izobraževanje, ki bi lahko pomenile, da starši v 'rdečih regijah' ne bodo oproščeni plačila vrtca, če bo otrok ostal doma. To pa odpira številna problematična vprašanja.

V času epidemije je do sedaj veljalo, da so starši upravičeni do oprostitve plačila za vrtec, če otrok seveda ne obiskuje vrtca.

Do nedavnega so bili vrtci tako ali tako organizirani le na način, da so zagotavljali samo nujno varstvo, ob začetku tega tedna pa so se v devetih, tako imenovanih rdečih regijah ponovno odprli vrtci v polnem obsegu.

Vrtci so se tako že začeli polniti, v naslednjem tednu pa bo zasedenost še toliko večja, a odvisna bo tudi od enega pomembnega dejavnika. Ministrstvo še ni natančno definiralo, ali bodo še naprej starši, katerih otroci vrtca ne bodo obiskovali, plačila oproščeni. 

Problem organizacije dela

V zadnji okrožnici naj bi to zagotovo veljalo v črnih regijah, kjer vrtci zagotavljajo le nujno varstvo, za rdeče regije, med njimi je tudi Podravska, pa ni povsem jasno.

V običajnih razmerah sicer velja, da starši plačujejo vrtec v vsakem primeru, odšteje se zgolj prehrana za tiste dni, ko otroka ni, a v času epidemije so veljala drugačna pravila.

»Žal, nimam nobenih drugih informacij. Čakamo dodatna pojasnila in odločitve,« je za Mariborinfo dejala ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak

Kot pravi ravnateljica zavoda Vrtci občine Moravske Toplice in predstavnica Pomurske regije v Skupnosti vrtcev Slovenije Simona Kaučič, še čakajo novo okrožnico ministrstva, da se zadeva razjasni, a pojavljajo se dodatna vprašanja. 

»Če bodo šole ob ponedeljkih zaprte zaradi testiranja učiteljev in bodo starši otrok prve triade upravičeni do odsotnosti zaradi višje sile, bomo imeli v vrtcih tudi pomanjkanje kadra. V kolikor dejansko ne bo oprostitve plačila, lahko predvidevamo, da bodo vrtci 100-odstotno zasedeni, zato si dejansko ne predstavljam, kako bomo organizirali delo v tem primeru,« pojasnjuje Kaučičeva in opozarja še na odsotnost zaradi bolezni in drugih razlogov. 

Brez oprostitve plačil bodo vrtci povsem polni

Država sicer ponuja možnost skrajšanja poslovalnega časa enot vrtcev, a se sama tega ne želi posluževati, saj lahko to pri starših izzove določene stiske, trpela pa bi tudi kvaliteta dela.

»Verjetno bomo tudi čez vikend še zbirali informacije, številke in urejali oddelke, tu je še vprašanje, koliko hrane naročiti. V ozadju je tisoč stvari, zato si želimo jasne in pravočasne informacije s strani države,« poziva k bolj ažurnemu obveščanju.

Poudarja, da si sama kot ravnateljica želi, da bi država omogočila oprostitev plačila še naprej, saj bi zaradi tega imeli zagotovo manj otrok v vrtcu: »Pa ne zato, da si otrok ne bi želeli v vrtcu, ampak ker tudi mi nimamo dovolj kadra, da bi lahko zagotovili kvalitetno delo. Če ima kdo lahko otroka doma, smo mu hvaležni. Zaposleni so doma zaradi varstva starejših otrok, sicer redko, a pojavljajo se tudi okužbe. Seveda pa razumemo starše, saj imajo malčke doma že tri mesece, pa tudi otroci pogrešajo vrtec in potrebujejo druženje z vrstniki.«

Večja tudi nevarnost širjenja virusa

Še en vidik pa izpostavlja ravnatelj zavoda Vrtec Murska Sobota Borut Anželj, saj bodo brez oprostitve plačila vrtci zagotovo polni, kar pa je problematično predvsem zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni.

»Pobuda je na ministrstvu, da bi do oprostitve bili upravičeni tudi starši v rdečih regijah. Treba je vedeti, da je razlika, če je v vrtcih 430 ali 670 otrok. Toliko večja masa, večja frekvenca staršev in več možnosti za širjenje virusa,« opozarja ravnatelj soboškega vrtca.

Vrtci tako danes še pričakujejo točne odgovore, da bodo vedeli obvestiti starše, ki se bodo nato tudi znali odločiti, kako naprej. Ravnatelji pa seveda upajo, da bo okrožnica prišla čim prej, da bodo vedeli organizirati delo v naslednjem tednu.

Po zadnji odločitvi sta se sicer črnim regijam pridružili še Obalno-kraška in Zasavska statistična regija, kjer bodo otroci in šolarji morali ponovno ostati doma, še naprej pa bodo vrtci in šole odprti v Pomurski, Savinjski, Koroški, Gorenjski, Osrednjeslovenski, Podravski in Primorsko-notranjski regiji.

Starejše novice