Foto: Stanko Kozel
V Talumu so ponovno obeležili tovarniški praznik, tokrat že 68.

V preteklem dnevu so v Talumu obeležili tovarniški praznik, dan, ko je leta 1954 iz elektroliznih peči pritekel prvi aluminij. 

Praznovanje pa je vsako priložnost za pogovor o prihodnosti tovarne, prav tako pa podelijo najpomembnejša tovarniška priznanja Zlati metulj. 

Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič je ob tovarniškem prazniku izpostavil nepredvidljivost okoliščin, v katerih deluje tovarna. 

»Upam, da, po zadnjih informacijah odločevalcev, bo vsaj nekoliko bolj predvidljivo v prihodnje. Želim si, da bi Evropska unija hitro, odločno in ambiciozno ter, izjemno pomembno, enotno posegla v regulatorne mehanizme na področju energentov, tako električne energije kot plina,« je dejal Drobnič. 

»V kolikor to ne bi naredili, nas v tej energetski draginji zagotovo danes ne bi bilo več«

Drobnič je dodal še, da so edini proizvajalec aluminija v Evropi, ki mu skupni obseg proizvodnje ni upadel.

»Znižali smo sicer obseg proizvodnje aluminija v elektrolizi, ker pod trenutnimi pogoji oskrbe z energijo, proizvodnja ni možno nikjer v Evropi, smo pa uspeli nadomestiti le tega s pretaljevanjem, predelavo in reciklažo aluminija. To dokazuje, kako pomembno je bilo, da smo intenzivno stopili na pot prestrukturiranja naših programov. V kolikor to ne bi naredili, nas v tej energetski draginji zagotovo danes ne bi bilo več,« je dejal. 

Foto: Stanko Kozel

Preskrbeli 220 tisoč gospodinjstev

Drobnič je dodal še, da so z znižanjem porabe energije, ki je načrtno sledila strategiji prestrukturiranja, uspeli v Talumu posredno poskrbeti za 220 tisoč slovenskih gospodinjstev

»To je zelo pozitiven signal za vse nevedneže, ki delajo populistične zaključke o Talumu, hkrati pa je znižanje proizvodnje primarnega aluminija za Evropo zelo veliko in resno opozorilo. V kolikor te ne bomo uspeli zadržati nam sledi kriza oskrbovalnih verig. Proizvodnja materialov trenutno izginja iz Evrope.

Nadomešča jo manj učinkovita in okoljsko slabša proizvodnja iz Kitajske in ZDA. In kam to pelje – v odvisnost Evrope in globalno slabši ogljični odtis. Paradoks ali celo neumnost, kar sedaj počnemo,« opozarja predsednik uprave Taluma.

Inovacije pa niso bile zanemarjene

Pri tem je opozoril, da ob praznovanju tovarniškega praznika niso zanemarili razvojnih aktivnosti in inovativne dejavnosti. Pripravljene imajo projekte, s katerimi kandidirajo tudi za nepovratna in evropska sredstva. 

Izpostavili so projekt Drog iz recikliranega aluminija, s tem pa v Talumu nadaljujejo s strukturno spremembo prodajnega programa v smeri od standardnih drogov izdelanih iz primarnega elektroliznega aluminija, k nestandardnim drogovom izdelanih iz reciklažnega aluminija. 

Projekt Rondelice 70.000 ton je usmerjen v ogljično nevtralnosti družbe, saj jo prek krožnega gospodarjenja spodbuja k večji uprabi aluminija v embalaži. Ste vedeli, da je Talum že danes največji proizvajalec rondelic na svetu? 

V okviru Projekta Aluminij 4.0 oziroma digitalna preobrazba tovarne bodo na tlačnem litju in mehanski obdelavi ulitkov do konca leta 2024 vpeljali avtomatsko vizualno kontrolo z Vision sistemom. 

V naslednjem letu imajo namen v tovarni namestiti majhne sončne elektrarne, ki bodo zadovoljevale potrebe po električni energiji za splošno porabo. 

Zastavili so si tudi projekt Virtualna baterija. S tem nagovarjajo odločevalne o pomenu energetsko intenzivnega objekta, ko je Talumova elektroliza, pri povečanju obnovljivih virov v Sloveniji. Sledila bo tudi nadgradnja elektrolize. 

Lotili so se tudi projekta Trajnostno preoblikovanje logistike. S tem bodo zmanjšali ogljični odtis na področju notranje in zunanje logistike ter dosegli bolj učinkovite logistične procese. 

Ukvarjajo se tudi s projektom Sfera Aluminij 13, s čimer bodo nadgradili orodja za pretok znanj, prenovili sistem mentorstva in nadgradili digitalne kompetence. S projektom Popolno ergonomično delovno mesto pa v Talumu nadaljujejo projekt Zdravo Talum, ki skrbi za zdravje in dobro psihofizično kondicijo sodelavcev tovarne. 

Foto: Stanko Kozel

To so prejemniki zlatih metuljev 

Tovarniškega praznika so se udeležili tudi upokojeni sodelavci. Približno 400 se jih je zbrali na četrtkovem dogodku, ki je potekal 17. novembra. 

Naslednji dan so podelili zlate metulje. Zlatega metulja za življenjsko delo sta prejela Teodor Dečman in Ivica Urlep Pepelnik, zlatega metulja za uspešno delo v zadnjem letu oziroma zadnjih nekaj letih pa so prejeli Stanko Hergula, Leon Zorec in Frančka Sagadin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice