Slika je simbolična.
Ngen je v Kidričevem zagnal nov, še zmogljivejši hranilnik električne energije.

Podjetje Ngen je na območju kidričevskega Taluma slovesno zagnalo svoj že tretji baterijski hranilnik električne energije. 

Gre za enega največjih hranilnikov v Evropi, direktor podjetja in eden od investitorjev Roman Bernard pa pravi, da je projekt strateško zelo pomemben za Slovenijo in širšo regijo, še posebej v časih energetske krize.

Podjetje, ki ponuja sistemske storitve operaterjem prenosnih in distribucijskih omrežij, sta skupaj ustanovila Bernard in Damian Merlak, letos pa je v lastniško strukturo vstopil tudi Boštjan Bandelj. V letih 2019 in 2020 so sicer že postavili Teslina hranilnika manjše zmogljivosti na Jesenicah in v Kidričevem.

»Že na samem začetku smo si zadali cilj, da po uspešni vključitvi prvih dveh hranilnikov v sistem nadaljujemo s povečevanjem mreže. Konec lanskega leta smo se lotili priprave novega projekta. Tokrat gre za še zmogljivejši hranilnik s priključno močjo 20 megavatov in zmogljivostjo 40 megavatnih ur,« je pojasnil Bernard.

Ob tem je pojasnil, da je evropski elektroenergetski sistem v primeru večjih odstopanj pri proizvodnji električne energije in njeni porabi pred električnim mrkom večinoma še vedno zaščiten s konvencionalnimi generatorji, medtem ko so baterijski hranilniki veliko hitrejši in fleksibilnejši, saj jim stalno spreminjanje moči delovanja ne škoduje.

16-miljonska investicija

Celotna investicija v tokratni projekt, ki vključuje pripravo projektne dokumentacije, izgradnjo infrastrukture in postavitev baterijskega hranilnika, je po njegovih besedah znašala nekaj manj kot 16 milijonov evrov.

Podjetje je sicer s svojimi podružnicami že prisotno v državah Evropske unije, na slovenskem trgu pa ponujajo tudi manjše hranilnike za optimalno samooskrbno rešitev za gospodinjstva, ki lahko aktivno sodelujejo na energetskem trgu.

»To jim lahko prinese dodatne prihranke pri stroških električne energije in omogoča, da postanejo del celovite rešitve. Uporaba manjših hranilnikov lahko delno pomaga reševati tudi težave s povečanjem priključne moči,« je še dodal Bernard in povedal, da so zato pripravili pakete, ki vključujejo baterijski hranilnik in fotovoltaično elektrarno.

Bandelj se je za vstop v partnerstvo odločil, ker je hitro prepoznal »genialno odločitev« ostalih dveh partnerjev izpred štirih let, da sta se lotila razvoja na tem področju. 

»Vsakodnevno poslušamo informacije o energetski krizi in draginji ter nuji prehoda na obnovljive vire. Razvoja slednjih pa ne bo brez možnosti shranjevanja,« je pojasnil.

Merlak se je v zagon podjetja, ki danes zaposluje 40 ljudi, podal že pred štirimi leti, kot je dejal danes, pa se za to zagotovo ni odločil, da bi pri tem izgubljal denar, ampak predvsem zato, ker se mu zdi privlačen napredek na področju zelene energije.

Komentarji (1)

Maribor 77 (ni preverjeno)

brez vezna zadeva
imam enega doma manjše moči seveda
če ne bi dobil evropskih sredstev se zadeva finančno nikoli ne bi povrnila
so pa zaslužili dobavitelji

Starejše novice