Vir: zajem zaslona
Generalni direktor podjetja Mikro+Polo Marko Podgornik Verdev je ob prevzemu nagrade Vključi.Vse 2022 spregovoril o tem, zakaj te nagrade leta 2022 sploh več ne bi smeli podeljevati.

Mariborsko družinsko podjetje Mikro+Polo je največji slovenski dobavitelj laboratorijskega pribora, opreme, kemikalij in diagnostike ter proizvajalec laboratorijskega pohištva.

Nedavnu je podjetju sekcija managerk Združenja Manager podelila priznanje Vključi.Vse 2022, ki so si jo - kot so zapisali v utemeljitvi - zaslužili z uravnoteženo vodstveno strukturo, okoljem, v katerem raznolikost spodbujajo in jo tudi živijo, ter enakovrednim vključevanjem vseh 150 zaposlenih.

Ob tem je direktor podjetja Marko Podgornik Verdev, sicer znani Mariborčan, pripravil čustveni in boleče iskreni govor, ki bi lahko odprl oči marsikateremu Slovencu.

Govor, ki ga morate slišati

Podgornik Verdev je ob prevzemu nagrade spregovoril o sebi in dejal, da je poročen drugič.

»S prvega zakona imam tri čudovite sinove, stare 12, 15 in 18 let, v drugem zakonu pa imam 19 let mlajšega, prav tako čudovitega moža Gašperja,« je dejal. 

»Ko sem pred dobrimi osmimi leti na družbenih omrežjih objavil, da sem žensko zamenjal za moškega, so me menedžerji kritizirali, da naj to umaknem in to držim za svojimi štirimi stenami, ker bom drugače uničil podjetje. No, danes stojim tukaj,« je nadaljeval.

»Priznam, da zgledam malo drugače. Barvam si lase, brado, hiarulonske kisline in botoksa nimamo samo v našem katalogu, nekaj malega imam tudi v sebi. Oblačim se nič kaj poslovno, v službi sem poleti najraje v kratkih hlačah in natikačih, majčki brez rokavov,« je naštel in dodal anekdoto:

»Ni tako dolgo nazaj, ko nas je obiskala menedžerka nemškega podjetja in mi je ob prihodi v podjetje izročila ključe njenega podjetja z besedami, da naj, prosim, parkiram njen avto, ker njen čas bolj dragocen od mojega

Ko je njen avtomobil parkiral in ji vrnil ključe, se ji je predstavil: »Takrat se mi je opravičila in povedala, da je mislila, da sem samo vratar.«

V govoru je še omenil, da ima več kot 40 tetovaž, ena izmed bank pa naj z njegovim podjetjem ne bi želela sodelovati prav zato, ker je 'preveč potetoviran': »Čeprav sem bil velikokrat izključen in sem se moral in se še moram velikokrat bolj dokazovati od drugih. Čeprav to, s kom delim posteljo, kako se oblačim, kako sem potetoviran, z mojo poslovno sposobnostjo nima prav nobene veze.«

Izpostavil pa je še, da ne razume, da se ženske še leta 2022 morajo bolj dokazovati, samo zato, ker so ženske. Zato se je zahvalil za nagrado Vključi.Vse 2022, a pripomnil, da bodo bolj zadovoljni, ko tovrstnih nagrad več ne bo treba podeljevati.

»To, da ne ločujemo po spolu, spolni usmerjenosti ali verski pripadnosti, ne bi smela biti naša odločitev, to bi moralo biti naša dolžnost,« je nagovoril menedžerje in dodal: »Dajmo postati vzgled, dajmo narediti spremembo.«

Celotnemu govoru lahko prisluhnete v nadaljevanju.

Mikro+Polo je lani imel 27 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 1,9 milijona čistega poslovnega izida, letos pa pričakuje že 35 milijonov evrov prihodkov.

Letos so v prvih osmih mesecih pridobili 40 odstotkov več naročil kot v istem obdobju lani in razvili prvo pametno laboratorijsko pohištvo na svetu, s katerim v naslednjih petih letih načrtujejo ustvariti 100 milijonov evrov prihodkov.

Na vodstvenih mestih osem žensk in osem moških

Podjetje, ki ustvarja trende in premika meje, krasi raznolikost. To so zaposleni povsem ponotranjili in jo razumejo kot sprejemanje vseh vrst drugačnosti: po spolu, starosti, izobrazbi, narodnostni pripadnosti, morebitnem posebnem statusu (na primer invalidnosti) in spolni usmerjenosti.

V podjetju spol pri odločanju, kdo bo zasedel najbolj odgovorna delovna mesta, ne igra nobene vloge.

To potrjujejo tudi številke, saj na vodstvenih mestih vlada popolna uravnoteženost – osem žensk in osem moških, in to kljub temu, da je med vsemi zaposlenimi 60 odstotkov moških. Omenjeno je rezultat napredovanja najbolj kompetentne osebe za določeno vodstveno funkcijo, ne glede na spol ali starost.

Vsak zaposleni je talent

Sproščeno in spoštljivo delovno okolje, (ne)kodeks oblačenja, otroci in hišni ljubljenčki v pisarni, brezplačni topli obroki, neomejen dopust in še mnoge druge ugodnosti so plod preskoka v miselnosti generalnega direktorja, ki meni, da je zaposleni ista oseba tako doma kot v službi in družbi.

Tako je sedanja, vključujoča kultura Mikro+Pola nastala povsem spontano. Izhajajo iz prepričanja, da je vsak zaposleni talent, treba je le odkriti njegove močne strani in ga postaviti na pravo mesto, kjer se bo lahko razvijal in največ pripomogel k uspehu podjetja.

Ste vedeli, da je bilo cepivo za covid-19 proizvajalca Moderne razvito v laboratoriju, ki so ga opremili z Mikro+Polovim pohištvom?

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Tominjo (ni preverjeno)

Poba je svojega strica okol prnesu in mu firmo speljal:)

Dragec (ni preverjeno)

Mafijski posli , bla bla bla

občinski svetnik (ni preverjeno)

kak kaj to zgleda ko se dva pedra mrdata

občinski svetnik (ni preverjeno)

fejst smrdi

In reply to by občinski svetnik (ni preverjeno)

županski kandidat (ni preverjeno)

drek pa šprica naokoli

In reply to by občinski svetnik (ni preverjeno)

Mičan (ni preverjeno)

Ne rabimo ga slišati...naj gre na peder parado lapat...

občinski svetnik (ni preverjeno)

škodo so naredili mediji
ki so objavili
da je ,,,,,,,,,,,,,,,

Aleks Persenovic (ni preverjeno)

kaj je
če pa je res........
pa me zanima ali obstajajo kaklšna zdravila
da se ta gnusna bolezen pozdravi

In reply to by občinski svetnik (ni preverjeno)

županski kandidat (ni preverjeno)

pendrek in korobač

In reply to by Aleks Persenovic (ni preverjeno)

Meri (ni preverjeno)

GNUS izjavlja, da ima iz prvega zakona tri čudovite sinove-12 let, 15 let, 18 let ter iz drugega zakona 19 let mlajšega moža ... Fuj!! Mediji nehajte že enkrat pisati o takšnih norostih!!

Starejše novice