Ne ministrstvo in ne domovi za starejše še ne vedo, kako porabiti 31 milijonov pomoči za dodatne zaposlitve. Dom Danice Vogrinec Maribor medtem od države še vedno čaka na en milijon evrov povračil za dodatke, ki so jih izplačali k plačam.

Kljub temu da je minister za delo Janez Cigler Kralj več kot eno uro sestankoval v ptujskem domu upokojencev, tamkajšnji direktorici očitno sploh ni omenil, da bo država financirala dodatne kadre v socialnovarstvenih zavodih. 

»Naši standardi in normativi so takšni, kot so. Moram reči, da v tem hipu nimam podatka, da bi domovi kaj posebej dobili.« 

Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj

V dveh letih za socialnovarstvene zavode 31 milijonov evrov

Minister se je nato vendarle pohvalil s finančno obsežnim paketom, ki naj bi naslednji dve leti pomagal omiliti posledice epidemije v socialnovarstvenih zavodih.

»Teh 31 milijonov evrov lahko na dober način pomaga premostiti to prehodno obdobje, potem pa kot sem rekel, bomo z zakonom o dolgotrajni oskrbi seveda širše to sistemsko naglasili,« je danes na Ptuju povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Za tretjino več kadra in za tretjino višje plače

Vlada bo morala po potrditvi zakona v državnem zboru sprejeti še uredbo, ki bo podrobneje predpisala razdelitev 31 milijonov. Po mnenju direktorja mariborskega Doma Danice Vogrinec Marka Slaviča ne bi bilo dovolj le povečati števila zaposlenih, ampak tudi njihove plače.

»Pri 30 procentih povečanega kadra in pri enakem koeficientu korekcije plač, bi ta sistem lahko funkcioniral,«  pravi Slavič.

Najbolj ogroženim tudi do petsto evrov višje plače

Domovi za starejše so sicer v skladu s kolektivno pogodbo in navodili pristojenga ministrstva svojim zaposlenim za drugo polovico marca, celoten april in maj k plačam izplačali dodatek za delo v času epidemije.

»Dodatek se je obračunaval glede na osnovne plače in tako so bila izplačila višja od sto pa tudi do petsto ali šesto evrov,« je povedal direktor največega doma starejših pri nas.

Država zamuja s povračili, Domu Danice Vogrinec dolguje milijon evrov

Prve zahtevke za povrnitev sredstev so lahko domovi za starejše oddali šele v mesecu maju, čeprav so dodatke izplačali že k marčevskim plačam. 

»V tridesetih dnevih valute, bi morali prejeti prvo refundacijo, ki pa je do tega trenutka še nismo prejeli in jaz upam, da jo bomo kmalu.« 

Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec

V domu, ki je bil pred dvema letoma izbran za najboljši dom starejših v Evropi, tako od države pričakujejo povračilo okoli milijona evrov.

»V tem trenutku to pokrivamo iz denarja naših stanovalcev, amortizacije in vzdrževanja objektov,« še pravi Slavič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice