Foto: Jure Banfi (simbolična)
V obalno-kraški regiji bodo od sobote znova zaprte nekatere trgovine in storitve. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v rdeči fazi.

Od rumene faze smo še precej oddaljeni, zato je vlada sinoči podaljšala veljavne ukrepe. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji je tam znova zaostrila ukrepe. Od sobote bodo ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v rdeči fazi.

V statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko, med katere spada tudi Podravje, se podaljšuje veljavnost obstoječega odloka, kar pomeni, da trgovine ostajajo odprte. 

Vlada je izdala tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. 

Vlada z odlokom ohranja enake izjeme kot so določene sedaj, so pa dodali, da osebam in potrošnikom ni treba opraviti testiranja, če z dokazilom dokažejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Prav tako se obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov podaljšuje iz 72 ur na sedem dni.

Vlada le ustregla taksistom, na testiranja po novem enkrat tedensko

Z odlokom o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov pa se začasno omeji in določi način izvajanja javnega prevoza potnikov. Za avtotaksi prevoze je določeno, da so dovoljeni le pod pogojem, da voznik avtotaksi vozila poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask ter enkrat tedensko opravi testiranja na koronavirus s testom PCR ali s testom HAG.

Voznik avtotaksi vozila lahko opravlja prevoze le, če ima negativen rezultat testa. 

Avtotaksi prevoze lahko opravljajo tudi vozniki avtotaksi vozil, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covid-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni ter v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Enaka izjema od testiranja velja tudi za voznike v javnem potniškem prevozu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Vlada je na seji spremenila tudi odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov v pogojih, pod katerimi se športniki, člani ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, teh lahko udeleži.

Negativni rezultat hitrega antigenskega testa ne bo smel biti starejši od 48 ur, doslej je bil ta rok 24 ur. Sprememba odloka začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in bo veljala do 5. marca.

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Starejše novice