Vodja vladne svetovalne skupine za gospodarstvo Matej Lahovnik je pojasnil predlagane ukrepe v PKP8 in podal optimistično napoved za okrevanje v letošnjem letu.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila aktualne epidemiološke podatke in dejala, da je opazen trend poslabševanja epidemiološke situacije v nekaterih regijah.

Še posebej izstopa Gorenjska, tudi na Koroškem in v Osrednje-slovenski regiji pa beležijo slabše rezultate. 

V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo še vedno v rdeči fazi. 7-dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih znaša 1218, včeraj 1223. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida pa znaša 1032

Potreba bo direktnemu subvencioniranju dviga minimalne plače

Vodja svetovalne skupine za pripravo ukrepov za pomoč gospodarstvu Matej Lahovnik je predstavil PKP8, ki ga danes v državnem zboru sprejemajo poslanci.

Kot je poudaril, so v svetovalni skupini izhajali iz dejstva, da bo letošnje prvo četrtletje primerljivo z zadnjim četrtletjem prejšnjega leta, do pomembnejšega okrevanja gospodarstva pa bo prišlo v drugi polovici leta, ko bo precepljenost dovolj visoka.

V PKP8, ki je sicer težak 320 milijonov evrov, so tako predlagali dva ukrepa:

1. Podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila in z možnostjo dvakratne podaljšanja ukrepa s sklepom vlade do konca junija

2. Subvencioniranje višje minimalne plače v prvih šestih mesecih (direktno subvencioniranje - 50 evrov na vsakega zaposlenega)

Po Lahovnikovih besedah bo država tako prevzela nase dve tretjini bremena podjetij, ki ga bodo ta imela s povečanjem stroškov dela.

»Veliko pomislekov je bilo glede tega ukrepa, saj vsako subvencioniranje povzroči na trgu distorzije. Lahko rečemo, da se s tem podpira najslabša podjetja, ki izplačujejo najnižje plače, ampak če pride do povečanja brezposelnosti, trg dela ne bo sposoben absorbirati presežnih brezposelnih,« je pojasnil ekonomist. 

Drugi ukrepi v PKP8

Ob tem za drugo polovico leta predlagajo da najnižja osnova za prispevke ni več 60 odstotkov povprečne plače kot je sedaj določeno, ampak se pri tistih, ki prejemajo minimalno plačo, zniža na nivo minimalne plače.

Po njegovih besedah to na delavce ne bo v ničemer vplivalo, saj se pri izračunu dohodnine upoštevajo prispevki od dejanske plače, enako pa velja tudi za izračun pokojnin. 

PKP8 vsebuje tudi druge ukrepe, kot so različni dodatki za invalide in vojne veterane, solidarnostni dodatek tudi za študente, ki študirajo v tujini, podaljšuje se ukrep možnost koriščenja bolniške odsotnosti brez potrditve zdravnika, 100-odstotno kritje stroškov dela za tiste, ki zaradi vladnih odlokov ne poslujejo in še nekatere druge.

Lahovnik pričakuje močno okrevanje v drugi polovici leta (foto: Mediaspeed).

Optimistične napovedi za drugo polovico leta

Lahovnik je sicer glede gospodarskih napovedi optimističen in v drugi polovici leta pričakuje močno okrevanje. Ob tem ocenjuje, da je povečanje brezposelnosti in padec BDP, glede na to, da gre za največjo krizo po drugi svetovni vojni, relativno nizko, za kar so zaslužni predvsem številni vladni ukrepi. 

Pri tem navaja paradoks, da je bilo število stečajev v lanskem letu najmanjše v zadnjih šestih letih. 

»Čas je da začnemo razmišljati o izhodni strategiji. Pričakujemo najkasneje spomladi sproščanje zaščitnih ukrepov in v drugi polovici leta, ko se bomo vrnili v staro normalnost in bo denar začel krožiti, močno okrevanje gospodarstva,« je optimistično napovedal, a ni izključil možnosti za dodatne PKP zakone, če bo politika tako odločila.

Zgodba Doma starejših občanov Vojnik in nasveti psihologinje 

Na vladni novinarski konferenci je spregovorila še direktorica Doma starejših občanov Vojnik Breda Božnik, ki je predstavila situacijo v domu.

Kot je slikovito opisala, je bila zgodba v njihovi hiši zgodba strahu, zgodba požrtvovalnosti in nenehne tekme s časom, s prostorom, zgodba medsebojne podpore ter nepriznavanja in neupoštevanja ukrepov s strani določenih posameznikov.

Ob koncu je nekaj spodbudnih besed namenila še psihologinja Eva Kovač, ki je delila nasvet, da se naj nehamo obremenjevati s stvari, ki niso pod našo kontrolo in se osredotočimo na stvari, ki so v naši moči. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice