Pripravili smo seznam večnih risank in risanih filmov, ki bodo v vas gotovo vzbudili tople otroške spomine.

1. Srečko, božični okrasek

»Moje ime je Srečko in prinašam srečo!« Čudovita božična risanka o razigranem rdečem božičnem okrasku, ki ostale okraske v kompletu spravlja ob živce s svojo zvedavostjo, nato pa iz leta v leto čaka na božič in prehaja iz generacije v generacijo, dokler na koncu, ko pade na tla in se razbije, ne postane čista sreča, še danes kraljuje na prvem mestu seznama najljubših božičnih risank številnih Slovencev.

Risanka je originalno ameriška, za slovensko edicijo iz leta 1993 pa je Srečku glas posodil takrat še rosno mlad igralec Domen Valič, ki je pred nekaj leti zapisal, da se je s tem začel njegov vstop v svet šovbiznisa.

2. Hrestač (The Nutcracker Prince)

Večna božična risanka Warnerja Brosa iz začetka devetdesetih o deklici Klari, ki ugotovi, da je njena priljubljena igrača Hrestač, ki jo ob božiču prejme od skrivnostnega strica Drosselmeyerja, v resnici mnogo več kot to.

Klara se skupaj s Hrestačem poda na nepozabno dogodivščino, vse skupaj pa, kot se za Hrestača spodobi, spremlja izjemna glasba Petra Iljiča Čajkovskega.

3. Frančkov čarobni božič

Otroci devetdesetih so rasli z radovednim, srčnim, včasih trmastim želvakom Frančkom (originalno Franklin) in njegovimi prijatelji, na primer medvedom, polžem in bobrovko. V posameznih epizodah so se skupaj s Frančkom naučili povedati, koliko je ura, posaditi drevo, sprejeti novega dojenčka v družini, s prijatelji zakopati bojno sekiro, pa še in še.

Posebej priljubljena iz Frančkove zakladnice je bila med otroki tudi celovečerna risanka Frančkov čarobni božič (2001), ki se je vsako leto predvajala v prazničnem času.

Franček in njegova družina božične praznike preživljajo pri starih starših in Franček je nejevoljen, ker mora sobo deliti z mlajšo sestrico Albinco, s katero se tudi sicer veliko prepira, vendar na koncu ugotovi, kaj je tisto, kar za božič zares šteje.

4. Polarni vlak (The Polar Express)

Se še spomnite, kako ste v otroških letih sedeli v kinu in polni pričakovanja zadrževali dih, ko je polarni vlak z dečkom in sprevodnikom, ki mu je glas posodil Tom Hanks, drvel skozi zasneženo pokrajino, da bi prispel do severnega pola, kjer naj bi se deček srečal z Božičkom?

Morda je čas, da si ga ogledate ponovno in nekje v sebi izbrskate te radostne občutke.

5. Snežna kraljica

Razburljiva pustolovščina o snežni kraljici je bila na prvem programu Televizije Slovenija originalno predvajana v prvi polovici devetdesetih let.

6. Bojan in božič

Kdo bi lahko pozabil na medvedka Bojana, ki si le s tremi barvami nariše, kar mu srce poželi? Brez njega seznam nostalgičnih risank skoraj ne more biti popoln.

Serija risank z Bojanom v glavni vlogi je seveda vsebovala tudi božično edicijo, v kateri si Bojan nariše božično opravo, se preobrazi v Božička in gozdne zajčke razveseli z darili.

7. Jelenček Rudolf

Vsem dobro poznana zgodba o malem jelenčku z rdečim nosom, ki ga najprej vsi zasmehujejo, potem pa postane vodilni med Božičkovimi letečimi pomočniki, v nostalgičnem animiranem filmu iz leta 1998.

Starejše novice