Slika je simbolična.
Študentska organizacija Slovenije je v pregledu stanja na trgu študentskega dela v študijskem letu 2020/2021 oziroma koledarskem letu 2021 ugotovila, da se je po velikem nihanju trga leta 2020 stanje lani nekoliko umirilo.

Študenti so lani opravili 38.077.101 ur študentskega dela, kar je 22,76 odstotka več kot leto prej, a 13,18 odstotka manj kot leta 2019. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem je lani študentsko delo opravljalo približno 8000 manj dijakov in študentov, navaja Študentska organizacija Slovenije.

Trg študentskega dela se po njihovih besedah sicer pobira, a le počasi. Šele letos je pričakovati, da se bo število dijakov in študentov na študentskem delu povečalo na običajno raven, ocenjujejo.

Študentsko delo je lani opravljalo 89.141 od skupno 156.548 vpisanih dijakov in študentov. Povprečno so pridobili dva meseca in štirinajst dni pokojninske dobe, kar je povprečno pet dni več kot leto prej.

Še naprej pada število koncesionarjev za posredovanje študentskega dela. Poleg Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je lani to dejavnost opravljalo šestnajst študentskih servisov.

Največ del opravili kot delavci za preprosta priložnostna dela

Študenti so lani med vrstami del največ ur opravili kot delavci za preprosta priložnostna dela, in sicer slabih pet milijonov ur oziroma 14,27 odstotka, medtem ko je leto prej ta delež znašal devet odstotkov. V ŠOS razliko pripisujejo uvedbi del zaradi epidemije covida-19, denimo preverjanja pogoja PCT ali razkuževanja, ki so jih v največji meri opravljali študenti.

Na drugem mestu po številu ur je delo poslovnega sekretarja oziroma sekretarke s skoraj 4,7 milijona ur, kar predstavlja 13,68 odstotka. Na repu lestvice pa je delo čistilca oziroma gospodinjskega pomočnika s približno 355.900 urami oziroma enoodstotnim deležem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice