Slika je simbolična.
Vremenoslovci za prvi marčevski dan napovedujejo možnost nove pošiljke snega. Današnji dan je marsikje po Sloveniji pobeljen, a ni posebej hladen. Drugače je bilo pred petimi leti, ko smo nazadnje namerili manj kot -25 stopinj Celzija.

Jutri bo na zahodu in severu sprva delno jasno, drugod bo oblačno, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. 

Na jugu bo že dopoldne rahlo snežilo, popoldne in v noči na četrtek pa bodo rahle padavine zajele večji del Slovenije. 

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, na Goriškem in ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. 

Kot je za N1 povedal meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije za okolje, nas bo v sredo in v noči na četrtek iznad Sredozemlja dosegel še en padavinski pas, ki pa ne bo tako izrazit. Kot pravi, bodo tudi temperature že nekoliko višje, zato bo po nižinah deloma deževalo deloma snežilo.

Dodaja, da bi lahko predvsem na Kočevskem in v delu Notranjskem, kjer je nadmorska višina nekoliko višja, pričakujejo, da bo zapadlo še nekaj centimetrov snega. Nad 500 metri bi lahko v noči s srede na četrtek zapadlo še od 5 do 10 centimetrov snega.

Ob tem je dodal, da se počasi približujemo pomladi, a da snega predvsem v Južni Sloveniji še ne bo tako hitro pobralo. »Bo trajalo kakšen teden, da skopni,« je povedal za N1.

Na današnji dan pred petimi leti smo zmrzovali 

»Jutro zadnjega dne meteorološke zime je marsikje pobeljeno, a ni posebej hladno,« so zapisali na Twitter profilu Agencije za okolje: »Pred natanko petimi leti smo v uradni mreži postaj nazadnje izmerili manj kot -25 stopinj Celzija.«

Podobno mrzlo kot leta 2018 je bilo zadnji dan meteorološke zime tudi v letih 1963, 1986, in 2005. 

Meteorološka zima 1962/63 je bila rekordno najbolj bela in mrzla. Takrat so v Murski Soboti namerili -24 stopinj Celzija. V Kočevju in Šmartnem pri Slovenj Gradcu so izmerili -21 stopinj Celzija. Stopinja več je bila v Ratečah, Celju in na letališču Brnik. 

Starejše novice