Slika je simbolična.
Ta teden je Slovenijo zajel prvi letošnji vročinski val. Vrhunec pričakujemo v petek, ko bodo temperature marsikje presegle 35 stopinj Celzija. Skupaj z vročino je k nam prišla tudi pošiljka puščavskega prahu.

Prvi letošnji vročinski val spremlja tudi puščavski prah.

Vremenoslovci Agencije za okolje pojasnjujejo, da bo zaradi prehoda puščavskega prahu, zrak do sobote prekomerno onesnažen z delci PM10.

Dodajajo, da lahko ima onesnaženost zraka z delci pomembne vplive na zdravje ljudi zato predlagajo redno spremljanje trenutnih ravni delcev.

Urne ravni lahko spremljate na tej obarvani povezavi

Kaj so PM10 delci?

Onesnaženost zraka z delci, ki jo označujemo z oznako PM, opisuje onesnaženost zraka z mešanico trdnih delcev in kapljic, ki je prisotna v zraku. Delci so različnih velikosti.

Nekateri delci, kot je na primer prah, umazanija, saje ali dim so dovolj veliki, da jih lahko vidimo s prostim očesom, spet drugi so tako majhni, da jih lahko vidimo le z elektronskim mikroskopom.

Od velikosti delcev je odvisno, kako globoko v dihala prodrejo in kakšne posledice povzročajo, pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Manjši kot so, dlje v telo prodrejo in bolj so škodljivi. V dihalih sprožijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje.

Zaradi vročine oranžno opozorilo

Jutri sredi dneva in popoldne bo predvsem v jugovzhodnih krajih velika toplotna obremenitev. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija.

Agencija za okolje je za jugovzhod Slovenije stopnjo vremenskega opozorila zaradi visokih temperatur zvišala iz rumene v oranžno, za druge dele velja rumeno opozorilo.

Kot opozarjajo, lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne zato priporočajo zadrževanje v senci in odsvetujejo velike fizične napore na prostem.

Svetujejo, da bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite.

Za sever Slovenije velja še rumeno opozorilo pred nevihtami. Lokalno so možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki, piše na spletni strani Agencije za okolje.

Starejše novice