Kajenje klasičnih tobačnih cigaret povzroča nastanek številnih resnih zdravstvenih obolenj, vendar so mnogi prepričani, da so alternative, kot so na primer elektronske cigarete ali vodne pipe, manj škodljive.

Med odraslimi prebivalci Slovenije elektronsko cigareto uporablja manj kot en odstotek vseh, med mladostniki pa so ti deleži znatno višji. Med anketiranimi 17-letnimi dijaki iz vse Slovenije je o uporabi elektronskih cigaret kadarkoli v življenju poročala več kot tretjina vseh - kar 37 odstotkov, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V raziskavi, ki so jo izvedli v 2018, so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret na 43 odstotkih vseh v raziskavi sodelujočih šol iz vse Slovenije. Odstotek sodelujočih šol, na katerih so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret, se je med letoma 2016 in 2018 pomembno zvišal v osnovnih šolah, ki so sodelovale v raziskavi, ne pa v srednjih šolah.

Nikotin zasvoji podobno kot heroin ali kokain

Nikotin pomeni pomembno tveganje za mladostnika, zato je treba uporabo izdelkov, ki vsebujejo nikotin med mladostniki preprečevati. »Elektronske cigarete večinoma vsebujejo nikotin. Nikotin povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Nikotin pa pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami,« opozarja NIJZ.

Manj škodljiva razvada? Narobe!

Na kajenje elektronske cigarete se gleda kot na manj škodljivo alternativo kajenju klasičnih tobačnih cigaret, in kot takšno jo tudi oglašujejo.

Vse več raziskav tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi druge tobačne izdelke, opozarjajo tudi v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Tako elektronske cigarete z nikotinom kot tiste brez nikotina vsebujejo številne zdravju škodljive kemične snovi, ki pomenijo dodatno tveganje za zdravje mladostnika.

Neodvisne raziskave kažejo, da tveganje za zdravje ostaja

»Posledic dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo. Vemo pa, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. Na voljo ni dovolj podatkov o tem, ali so učinkovite kot pomoč pri opuščanju kajenja in jih zato ne priporočamo v te namene,« pojasnjuje Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja: »Med mladostniki in mladimi odraslimi je uporaba elektronske cigarete posebej zaskrbljujoča tudi zato, ker zvišuje tveganje, da bodo kasneje kadili tobačne izdelke.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Branko Nikolic (nepreverjen)

Lep pozdrav druzba... Torej, PR s strani NIJZ v katerem so celo uspeli postaviti podatke v neke vrste formo. Svaka cast na tem, ker vse ostalo v tem PR clanku, ki ga novinarji brez preverbe informacij objavite, je pa zal zgolj in samo nakladanje in strasenje ljudi v Sloveniji.

Ko govorimo o odstotku mladostnikov, ki so probali elektronsko cigareto, moramo izpostaviti, da jih je klasicno cigareto probalo se toliko vec mladostnikov. Ampak o tem NIJZ ne bo govoril, ker v tem PR clanku ne govorimo o strasenju pred klasicno cigareto, ampak pred elektronsko.

Najbolj smesno mi je, ko nekdo rece na 48% osnovnih sol, so ucitelji opazili elektronsko cigareto... ne me basat... in na 100% sol so opazili, da osnovnosolci kadijo... in kaj se naredi? Nic, strasi se pred elektronsko, klasicna, ki je 95% bolj skodljiva od elektronska, pa ni pomembna, ne?

Nikotin podobno zasvoljiv kot heroin in kokain? :D :D :D :D samo minuto, da se neham smejat... OK, gremo naprej - torej, nikotin je podobno zasvoljiv kot kofein in ne kokain in heroin!!! V klasicnem cigaretu, kjer je pomesan se z ostalimi kemikalijami, pa povzroca precej hudo zasvojenost. Polg tega - ljudje, spet, zakaj mesamo fizicno odvisnost s psiholosko odvisnostjo? Fizicna odvisnost od nikotina traja zgolj do 3 dni!!! Torej nas ta ne skrbi, skrbi nas psiholoski ucinek v odvisnosti, kadilci ne moremo opustiti razvade zaradi psiholoskega ucinka in ne fizicne odvisnosti!!!

In spet bedarije na racun tega, da bodo mladostniki zaceli kaditi, ce probajo elektronsko cigareto. Prosim da raziskave, kot je ta, ki jo uporablja NIJZ in jo je pripravila ekipa gospoda Glantza, ne omenjate. Raziskave, ki jih je popluvala celotna znanstvena skupnost, se pac ne morejo uporabljati, sploh ce ne upostevajo prejsnjega stanja anketirancev - ja, ni jih zanimalo ali je kdo pred poskusom elektronske cigarete ze kadil.

In da se dotaknemo se kemicnih snovi v elektronski cigareti: Vsebuje iste kemikalije kot Nicorette sprej, s tem, da vsebuje samo propilen glikol, rastlinski glicerin, aromo in nikotin, med tem ko Nicorette sprej vsebuje se precej ostalih skodljivih snovi.

Res ne razumem kako si lahko novinar ali novinarsko podjetje privosci tovrstno objavo, zgolj zato ker pride iz NIJZ!!! Mi lahko kdo pojasni?

Starejše novice